Világszabadalom, önfertőtlenítő padló az év egyik magyar innovációja

A bevonat kettős védelmi rendszere – nanoezüst- és titándioxid-részecskékkel – szórt fényben aktivizálódik, hogy lebontsa a szerves szennyező anyagokat.

2021. 07. 20. 15:31
null
Különleges tulajdonságú padlóburkolat-fejlesztéseiért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Innovációs Díját nyerte el a Graboplast Padlógyártó Zrt. a 29. Innovációs Nagydíj Pályázaton. A díjat Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökhelyettese és Dunai Péter, az MKIK főtitkára adta át Jancsó Péter elnök-vezérigazgatónak. Fotó: Magyar Innovációs Szövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges tulajdonságú padlóburkolat-fejlesztéseiért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Innovációs Díját nyerte el a Graboplast Padlógyártó Zrt. a 29. Innovációs Nagydíj Pályázaton. A győri cég gyorsan és hatékonyan reagált a koronavírus okozta kihívásokra: olyan padlóburkolatot fejlesztett ki, amely speciális nanotechnológiás bevonatával pusztítja el a kórokozók nagy részét.

A Magyar Innovációs Szövetség által, az NKFIH főtámogatásával meghirdetett pályázaton az Innovációs Nagydíj (amelyet a Richter terméke nyert el) mellett idén összesen kilenc különböző innovációs díjat ítélt oda az elismert szakemberekből álló, 24 tagú bírálóbizottság a múlt év legkiemelkedőbb hazai innovációinak elismerésére. Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2020. évi gazdasági eredmény.

– A gazdaság növekedését biztosító vállalati innovációs tevékenység az elmúlt évben jelentősen, közel ötven százalékkal növekedett, ez döntően a hazai innovációs irányítórendszer átalakításának, kormányzati szintre emelésének és az állami kutatás-fejlesztési források jelentős növekedésének eredménye – jelentette ki Pakucs János, aki a Magyar Innovációs Nagydíj rendszert 29 évvel ezelőtt alapította és jelenleg is szervezi.

A Graboplast világújdonsága, a Grabo Silver Knight termékcsalád az első olyan önfertőtlenítő padlóburkolat, amely vegyszerek használata nélkül tünteti el a kórokozókat.

A piacon egyedülálló innovatív bevonat kettős védelmi rendszere – nanoezüst- és titándioxid-részecskék – szórt fényben aktivizálódik, hogy lebontsa a szerves szennyező anyagokat.

A díjat Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökhelyettese és Dunai Péter, az MKIK főtitkára adta át Jancsó Péter elnök-vezérigazgatónak.

Jancsó Péter elnök-vezérigazgató vette át a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Díját Dunai Pétertől (balra), és Sebők Katalintól, Pakucs János társaságában
Fotó: Magyar Innovációs Szövetség

A koronavírus-világjárvány különösen időszerűvé tette ezt a fejlesztést, amely segít csökkenteni az egészségügyi intézményekben, iskolákban és más közintézményekben a fertőzésveszélyt. (A területen fejlesztett magyar innovációkról ebben a cikkben írtunk részletesen.) Másik innovációja, a versenysportra alkalmas új padlóburkolat-család csökkenti a sportolók ízületi terhelését, megakadályozza az elcsúszást, de a talp letapadását is. A két új termékcsalád tavalyi értékesítése meghaladta a 180 ezer négyzetmétert, az ebből származó árbevétel pedig a hatszázmillió forintot.

Fotó: Graboplast

– Magyarország innovációs teljesítménye folyamatosan javul, az Európai Innovációs Eredménytábla alapján hazánk összesített mutatója a tavalyi 73-as értékről 76-ra emelkedett. Ebben oszlopos szerepet játszott a vállalkozói és vállalati réteg tevékenysége is. Az NKFIH célja, hogy lehetőséget biztosítson az innovációs szereplőknek,

többek között pályázati források révén, melyre az idei évben 182 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre

– emelte ki Sebők Katalin, az NKFIH elnökhelyettese.

Dunai Péter, az MKIK főtitkára arról beszélt, hogy a mai hightech világban, amikor már az űriparhoz és a digitalizációhoz köthető innovációk a legkeresettebbek, egy ilyen hagyományos, de annál jelentősebb termék nyerte el a kamara innovációs díját. – A Graboplast innovációja a tekintetben is kiemelkedő, hogy gyorsan reagálva a pandémia által generált higiéniai problémára egy olyan megoldást biztosít, amely innovatív és szinte egyedülálló – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.