Még négy napig lehet jelentkezni az informatikusképzésre

Az Újratervezés Programot sikeresen teljesítő hallgatók jövő tavasszal karriert válthatnak, mert piacképes tudást és államilag elismert bizonyítványt kapnak.

Magyar Nemzet
2021. 08. 05. 10:02
null
A szabadon elérhetővé vált információk leginkább adathalászatra lehetnek felhasználhatóak Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 9-ig lehet jelentkezni a száz százalékban államilag támogatott informatikusképzésre, amelyet az Újratervezés programban második alkalommal indított el idén nyáron az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) – közölték a program lebonyolításában résztvevő programozóiskolák.

A program egymásra épülő képzéseinek első szakasza augusztusban indul, amelyre jelentkezni az Újratervezés.nive.hu oldalon lehet.

Augusztustól indul a második körös képzés, népszerű az ingyenes lehetőség Fotó: Magyar Nemzet

A Codecool, a Green Fox Academy, a PROGmasters és a Training360 közös közleménye szerint

a programot sikeresen teljesítők jövő tavasszal informatikusként válthatnak karriert.

A képzések résztvevői szabad felhasználású, nullaszázalékos kamatozású diákhitelt is igényelhetnek megélhetési költségeik fedezésére.

Az Újratervezés program első szakasza – az augusztusban induló, négyhetes informatikai alapozó képzés – tízezer résztvevő digitális készségeinek fejlesztését szolgálja, hogy

a jelentkezők felmérjék, mennyire áll közel hozzájuk az IT világa,

és megismerjék többek között a Windows operációs rendszer működését, valamint a webfejlesztés alapjait.

Az alapképzést sikeresen teljesítők közül több mint félezer támogatott kezdheti meg idén ősszel az Újratervezés program második, csaknem négy hónapig tartó struktúraváltó szakaszát. Ebben a szakaszban a résztvevők már

piacképes tudást és államilag elismert bizonyítványt szerezhetnek

egyebek mellett szoftvertesztelőként vagy rendszer-üzemeltetőként.

A résztvevők piacképes tudást és államilag elismert bizonyítványt szerezhetnek
Fotó: Kurucz Árpád

A szakképesítést megszerzők közel fele – a legjobbak – kezdhetik meg jövő februárban a program harmadik, két hónapig tartó szakaszát, az úgynevezett haladó és gyártóspecifikus képzéseket. Ők a hazai munkaerőpiacon legkeresettebb IT-szakmákból szerezhetnek képesítést, például adatbázis-üzemeltető, illetve automatatesztelő.

A közleményben felidézték, hogy az ITM által tavaly elindított Újratervezés program júniusban lezárult struktúraváltó szakaszában az ezer támogatott több mint 97 százaléka szerzett szakképesítést. A struktúraváltó képzésre 2020-ban felvételt nyert résztvevők átlagéletkora 39 év volt, ami azt jelzi, hogy

a programban elsősorban karrierváltók vettek részt.

A sikeres vizsgázók között akad korábban jogászként, futárként, tanárként, agrármérnökként, tolmácsként, borászként, gyógypedagógusként, színészként, festőművészként, nyomozóként vagy táncoktatóként dolgozó diák is.

Mint ismert, a program négy oktatóközpontja – a Codecool, a Green Fox Academy, a PROGmasters és a Training360 – az országos informatikai szektor felnőttképző intézményei. Ezek az elmúlt években több ezer képzett IT területre történő karrierváltását segítették elő, ezen felül az Újratervezés program 2020/21-es tanévében további mintegy ezer embert képeztek át informatikussá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.