időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Még négy napig lehet jelentkezni az informatikusképzésre

Magyar Nemzet
2021.08.05. 10:02
Még négy napig lehet jelentkezni az informatikusképzésre

Augusztus 9-ig lehet jelentkezni a száz százalékban államilag támogatott informatikusképzésre, amelyet az Újratervezés programban második alkalommal indított el idén nyáron az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) – közölték a program lebonyolításában résztvevő programozóiskolák.

A program egymásra épülő képzéseinek első szakasza augusztusban indul, amelyre jelentkezni az Újratervezés.nive.hu oldalon lehet.

Augusztustól indul a második körös képzés, népszerű az ingyenes lehetőség Fotó: Magyar Nemzet

A Codecool, a Green Fox Academy, a PROGmasters és a Training360 közös közleménye szerint

a programot sikeresen teljesítők jövő tavasszal informatikusként válthatnak karriert.

A képzések résztvevői szabad felhasználású, nullaszázalékos kamatozású diákhitelt is igényelhetnek megélhetési költségeik fedezésére.

Az Újratervezés program első szakasza – az augusztusban induló, négyhetes informatikai alapozó képzés – tízezer résztvevő digitális készségeinek fejlesztését szolgálja, hogy

a jelentkezők felmérjék, mennyire áll közel hozzájuk az IT világa,

és megismerjék többek között a Windows operációs rendszer működését, valamint a webfejlesztés alapjait.

Az alapképzést sikeresen teljesítők közül több mint félezer támogatott kezdheti meg idén ősszel az Újratervezés program második, csaknem négy hónapig tartó struktúraváltó szakaszát. Ebben a szakaszban a résztvevők már

piacképes tudást és államilag elismert bizonyítványt szerezhetnek

egyebek mellett szoftvertesztelőként vagy rendszer-üzemeltetőként.

A résztvevők piacképes tudást és államilag elismert bizonyítványt szerezhetnek
Fotó: Kurucz Árpád

A szakképesítést megszerzők közel fele – a legjobbak – kezdhetik meg jövő februárban a program harmadik, két hónapig tartó szakaszát, az úgynevezett haladó és gyártóspecifikus képzéseket. Ők a hazai munkaerőpiacon legkeresettebb IT-szakmákból szerezhetnek képesítést, például adatbázis-üzemeltető, illetve automatatesztelő.

A közleményben felidézték, hogy az ITM által tavaly elindított Újratervezés program júniusban lezárult struktúraváltó szakaszában az ezer támogatott több mint 97 százaléka szerzett szakképesítést. A struktúraváltó képzésre 2020-ban felvételt nyert résztvevők átlagéletkora 39 év volt, ami azt jelzi, hogy

a programban elsősorban karrierváltók vettek részt.

A sikeres vizsgázók között akad korábban jogászként, futárként, tanárként, agrármérnökként, tolmácsként, borászként, gyógypedagógusként, színészként, festőművészként, nyomozóként vagy táncoktatóként dolgozó diák is.

Mint ismert, a program négy oktatóközpontja – a Codecool, a Green Fox Academy, a PROGmasters és a Training360 – az országos informatikai szektor felnőttképző intézményei. Ezek az elmúlt években több ezer képzett IT területre történő karrierváltását segítették elő, ezen felül az Újratervezés program 2020/21-es tanévében további mintegy ezer embert képeztek át informatikussá.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.