A régió első lazacfarmja épülhet meg Zalaegerszegen

Akár harmincszázalékos hazai halexport-növekedést is eredményezhet az egyedülálló zalai beruházás.

Magyar Nemzet
2021. 08. 18. 12:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A régió első lazacfarmja épülhet meg mintegy 8,4 milliárd forintból Zalaegerszegen. Az építkezés a tervek szerint jövőre kezdődik, az első lehalászás pedig 2024-ben lesz esedékes. A csúcstechnológiával működő halgazdaság alapítója a Zalmon Kft., valamint a cég mögött álló üzletember, Sagyibó Viktor, akinek a neve korábban a Microsoft Magyarország vállalati üzletágának igazgatójaként, majd a miniszterelnökség miniszteri biztosaként vált ismertté – írja a Napi.hu.

Sagyibó Viktor a portálnak elmondta, az építkezés 2022-ben indulhat. A lazacfarmon a tervek szerint 26 főt alkalmaznak majd. A szakemberek keresése már elkezdődött, a leendő alkalmazottaknak pedig egy fél éves szakmai továbbképzést is tartanak. A vállalkozó szerint a nemzetközileg elismert magyar szakemberek felkutatása közel sem lehetetlen feladat, mivel Magyarország nagyon komoly képzést folytat a halászat és a halbiológia terén.

Az előzetes becslések alapján mintegy háromszázezer halat lesz képes egyszerre kezelni a rendszer 2024-re. Innentől kezdve a heti kibocsátás egyenletes, körülbelül 19 tonna lesz, ami nagyjából 4,3 ezer darab 4,5 kilogramm méretű halat jelent. 

Éves szinten ezer tonna a cél. Az első értékesítés is 2024 év végén várható. A legnépszerűbb magyarországi hal a ponty, melyből évente megközelítőleg 18 ezer tonnát értékesítenek hazánkban. Az összes haltermelés hozzávetőleg 26 ezer tonnát tesz ki, míg az egy főre jutó halfogyasztásunk közelíti a hét kilogrammot évente. A zalai beruházással nagyjából három-négy százalékkal növelhető a termelt mennyiség. Az ország halászati exportját közel harminc százalékkal képes megnövelni a beruházás, aminek már jelentősége lesz.

Nem szerepel a teljes halfeldolgozás és az élő hal értékesítése sem a tervek között. A kifejlett lazacokat levágják, majd a friss haltesteket kizsigerelve (head-on-gutted), jégen tárolva szállítják el hűtött teherautókban, hogy azok minél tovább frissek maradjanak, és legkésőbb 12 órán belül megérkezzenek az európai nagykereskedőkhöz. 

Az export mellett a hazai piacra is készülnek termelni, amivel elő kívánják segíteni a hazai fogyasztás növelését. 

 

Borítókép: AFP/Giuseppe Cacace

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.