Csak jövőre hoz igazi áttörést a bortörvény

A 2022-es szüretre már kötelező lesz az ePincekönyv használata és az elektronikus ügyintézés.

Magyar Nemzet
2021. 08. 21. 19:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztustól hatályba lépett az új bortörvény. A törvény szövege és a hozzá kapcsolódó két végrehajtási rendelet megtekinthető az Agrárminiszté­rium honlapján. A szőlészetről és borászatról szóló törvényt tavaly fogadta el az Országgyűlés, a korábbi szabályozás így hatályát vesztette. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa már korábban jelezte, üdvözlik az új jogszabályt.

Mindez azt jelenti, hogy a szőlő- és borágazat szereplőinek teljesen új szabályozás keretei között kell végezniük a munkájukat. A zavartalan átállás érdekében egyéves átmeneti időszak kezdődött, így az új szabályokat csak 2022 augusztusától kell maradéktalanul alkalmazni. Így az ágazati szereplőknek az idei szüretkor még a korábbi törvényi szabályozás szerint kell eleget tenniük adminisztrációs kötelezettségeiknek. 

A felkészülési időszak két részből áll: 2022. január 28-ig a régi adminisztrá­ciós ügymenetet kell alkalmazni. Ezt követően – 2022. január 29. és 2022. július 31. között – életbe lépnek az új adminisztrációs szabályok és élesedik az átfogó ágazati informatikai rendszer, az ePincekönyv. 

Az átmeneti időszak második fél évében az ePincekönyv használata még nem lesz kötelező, de aki szeretne, már fél évvel a kötelező átállás előtt választhatja az elektronikus ügyintézést.

Jövő augusztustól viszont már kötelező lesz az e-ügyintézés a kisüzemi bortermelők, valamint a három év átlagában tíz hektárnál nagyobb ültetvényt használóknak. A kisebb termelők részére továbbra is megmarad a személyes ügyintézés lehetősége a hegybírónál. Az elektronikus ügyintézési kötelezettség nem terjed ki a szakmai jövedéki nyilvántartások vezetésére. 

Nagy István agrárminiszter korábban arra emlékeztetett, hogy az új borjogi szabályozás kétéves előkészítő és egyeztető munkát követően váltja fel a korábbit. Az adminisztrációs könnyítések a gyakorlatban alapvetően az átmeneti időszak második felétől, vagyis az elektronikus ügyintézés elindulását követően éreztetik majd hatásukat. 

A törvény az adminisztráció és az ügyintézés mellett szakmai kérdésekben is fontos változásokat tartalmaz. 

Egyes könnyítések már az idei szüret kezdetétől alkalmazhatók. Ilyen könnyítés például a murci forgalomba hozatala. Murci a must újborrá alakulásakor keletkezik, vagyis részben már bornak tekinthető. Ebben az állapotában ugyanis az újbor már bőven telített alkohollal, de az erjedés még nem fejeződött be. A murci a szabályok rugalmatlansága miatt a gyakorlatban eddig a legjobb termelői szándék mellett sem volt forgalmazható – emlékeztetett Nagy István. 

Az idei szürettől kezdődően ugyanakkor már egyszerűen értékesíthető lesz, mivel az új szabályozás szerint már nem szükséges sem az analitikai, sem az érzékszervi vizsgálat. A forgalmazás megkezdhető a hegybíró által kiadott végső származási bizonyítvány birtokában a forgalomba hozatali azonosítóval.

Borítókép: Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.