Harmadával nőtt egy év alatt az élelmiszerek ára a világban

Júliusban csökkentek ugyan a globális élelmiszerárak, de egy év alatt így is jelentős volt a drágulás.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 09. 11:50
null
20210306 Budapest Nem voltak pánikvásárlások a lezárások előtti hétvégén CBA áruház, élelmiszerbolt illusztráció a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatti boltbezárások témájú cikkhez. Fotó: Havran Zoltán HZ Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júliusban már a második egymást követő hónapban csökkentek globálisan az élelmiszerárak. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) számításai szerint a júliusi árindex 123 pont lett, 1,2 százalékkal alacsonyabb a júniusinál, de még mindig 31 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Júliusban a szemestermények árindexe júniushoz képest három százalékkal (3,8 ponttal) 125,5 pontra mérséklődött, de 29,6 százalékkal (28,6 ponttal) volt magasabb tavaly júliushoz képest. Az árucsoporton belül havi összevetésben júliusban a kukorica ára csökkent a legjelentősebben, hat  százalékkal. Ennek oka az argentin gabonatermés hozamával kapcsolatos kedvezőbb várakozás, emellett várhatóan több gabonát takarítanak be idén az Egyesült Államokban.

A növényi olaj árindexe 1,4 százalékkal (2,2 ponttal) 155,4 pontra, öthavi mélypontra süllyedt, elsősorban a szója-, a repce- és a napraforgóolaj árának a csökkenésére. A tejtermékek árindexe 2,8 százalékkal (3,4 ponttal) 116,5 pontra süllyedt, különösen a vaj ára esett az importkereslet mérséklődésére. A cukor ára júniusban 1,7 százalékkal nőtt, a negyedik egymást követő hónapban emelkedett, míg a hústermékek árindexe stagnált kilenc hónap drágulás után.

Az átfogó árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladta a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb volt a 2011. évi, történelmi csúcsnál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.