A baloldal szerint a gazdák veszélyeztetik az ökoszisztémát

Már korábban aláírta a méhek védelméről szóló európai uniós petíciót Nagy István agrárminiszter. A polgári kezdeményezés támogatására tett határozati javaslatot ugyanakkor elutasította a kormány. Ennek oka, hogy a baloldali javaslat egyértelműen a gazdákat hibáztatja azért, mert szerintük az ökoszisztéma az összeomlás szélére sodródott. A miniszter politikai provokációt sejt a javaslat mögött.

Nagy Kristóf
2021. 09. 21. 7:22
2020.04.30. Mogyoród Méhészet, méhész , méz, méh. Fotó:Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldal szerint a mezőgazdaság, vagyis a gazdák tevékenysége sodorta az összeomlás szélére az ökoszisztémát – derül ki Szél Bernadett határozati javaslatából, amelyben a méhbarát mezőgazdaságért megfogalmazott európai uniós polgári kezdeményezés támogatását kérte az Országgyűléstől. 

A baloldali politikus úgy fogalmaz: az európai mezőgazdaság zsákutcába jutott. A mérgező mezőgazdasági vegyszerek felhasználásának növelése komoly veszélybe sodorhatja élelmiszer-ellátásunk jövőjét, megélhetésünket, egészségünket és környezetünket, és katasztrofális hatása van a természetre. A kormány ebben a formában visszautasította a határozatot.

Az ellenzék politikai provokációjának nevezte a javaslatot Nagy István. Az agrárminiszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány olyan javaslatot támogasson, amely a gazdálkodókat a méhek ellenségének állítja be. A termelőknek elemi érdekük a méhek védelme, hiszen beporzók nélkül termés sem lenne.

– Aláírtam én is a méhek védelme érdekében indított petíciót. Méhészként és miniszterként is úgy gondolom, hogy az élelmiszer-termelés során különös tekintettel kell lenni a méhek védelmére – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Nagy István. 

Az agrárminiszter arra is rámutatott, hogy az európai polgári kezdeményezésben foglalt küszöbértékek elérése aránytalan terhet róhat a tagállamokra. Egyelőre bizonytalan ugyanis, hogy milyen mértékben befolyásolná ez az európai élelmiszer-ellátás biztonságát és a vidéki foglalkoztatásban kulcsszerepet játszó mezőgazdasági termelés fenntartását.

– Nem tartjuk támogathatónak az ellenzéki javaslat olyan sommás megfogalmazásait, mint amely például fenntarthatatlannak nevezi a családi gazdaságokra épülő európai mezőgazdasági modellt. Elfogadhatatlan, hogy a baloldali javaslat egysíkúan az uniós mezőgazdasági politikákhoz kapcsolja a hatékonyságnövekedés alapvetően globális mezőgazdasági piaci versenyből fakadó kényszerét.

Nagy István a petíció tartalmáról elmondta: szinte biztos, hogy a következő tizenöt évben el lehet hagyni a ma ismert növényvédő szereket. Ugyanakkor megfontoltan kell eljárni a felhasználás drasztikus csökkentésekor annak érdekében, hogy elkerüljük az esetleges káros következményeket.

Ilyen például az idegenhonos károsítók megtelepedése vagy az illegális technológiák térnyerése. Mindannyiunk érdeke a növényvédő szerek méhekre gyakorolt kockázatának a csökkentése. Ezen célokhoz az integrált növényvédelem és az új, innovatív technológiák alkalmazásának egyre szélesebb körű elterjedése tud a legnagyobb mértékben hozzájárulni. Ezért fontosnak tartjuk a biztonságos és hatékony, alacsony kockázatú növényvédő szerek és alternatív technológiák kutatását, biztosítását, valamint alkalmazásuk ösztönzését – mondta a tárcavezető. Kérdésünkre a miniszter megerősítette, hogy 

Magyarország figyelembe vette az Európai Bizottság Farm to fork stratégiájában megfogalmazott célt: a kémiai növényvédő szerek használatát már eddig is jelentően, 25 százalékkal csökkentettük.

A közös agrárpolitika folyamatban lévő reformjának környezeti és éghajlat-politikai célkitűzései között a beporzók védelme is hangsúlyosan szerepel – emlékeztetett a tárcavezető. Így a 2023–2027 közötti időszak hazai agrártámogatásaira vonatkozó KAP stratégiai terv több eleme is támogatni kívánja a méhbarát mezőgazdasági gyakorlat előmozdítását.

– Mindezek alapján az európai polgári kezdeményezés célkitűzéseivel nagyrészt egyetértünk. Azonban a Szél Bernadett által benyújtott határozati javaslatot a megfelelő hatásvizsgálatok hiánya, valamint a megfogalmazott javaslati szöveg szakpolitikailag téves, sommás állításai miatt a kormány nem tudja támogatni – hangsúlyozta Nagy István.

Teljes vegyszertilalom jönne 2035-től   

Szeptember végéig kell összegyűjteni az egymillió aláírást ahhoz, hogy a Mentsük meg a méheket, mentsük meg a gazdákat! európai polgári kezdeményezés eredményes legyen. Az Európai Bizottságnak ekkor jogi lépéseket kell tennie a méhek védelméért, a petícióban megfogalmazott célokat figyelembe véve. A kezdeményezők a legfontosabb célok között említik a szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonását az Európai Unió mezőgazdaságából, kezdve a legveszélyesebbekkel. A cél e peszticidek használatának 80 százalékos csökkentése 2030-ig, és teljes beszüntetésük 2035-re. A petíció célja emellett az alternatív növényvédelmi technológiákkal kapcsolatos képzések és kutatások támogatása, valamint az európai mezőgazdaság megreformálása a kis- és közepes gazdaságok támogatásával, versenyképességük veszélyeztetése nélkül.

Borítókép: Kurucz Árpád

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.