Jövőre is lesz lendület a bővüléshez

A gazdasági növekedéshez hozzájárulnak azok az lépések, amelyeket a kormányfő ismertetett hétfőn. Csak a személyi jövedelemadó visszatérítése és a fiatalok adómentessége mintegy nyolcszázmilliárd forintot hagy az érintetteknél.

2021. 09. 22. 6:44
null
MN_Temp
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes mértékben illenek az Orbán-kormány gazdaságpolitikájába a miniszterelnök hétfőn ismertetett lépései. Az adó-visszatérítés, a 13. havi nyugdíj visszaépítésének folytatása, a hathavi fegyverpénz kifizetése, a fiatal munkavállalók adómentessége, a törlesztési moratórium meghosszabbítása a rászorulóknak és a kétszázezres minimálbér mind olyan intézkedések, amelyek erősítik a családokat és egyúttal hozzájárulnak a gazdasági növekedés dinamizálásához.

Csak a személyi jövedelemadó visszatérítése és a fiatalok adómentessége mintegy nyolcszázmilliárd forintot hagy az érintetteknél.

Ez élénkíti a belső fogyasztást, amely meglátszódik majd a bruttó hazai termék alakulásán is. Az Orbán-kormány 2010-ben indított gazdaságpolitikája növekedési aranykort hozott el Magyarországnak. Ezt a koronavírus-járvány és az abból adódó válság törte meg, de a gyors vakcinázásnak és a beruházások ösztönzésének köszönhetően újra lendületet vett a bővülés. A Költségvetési Tanács tegnap ezt megerősítve közölte: sikeres volt a magyar védekezés a járvány gazdasági hatásaival szemben. A szervezet jelezte azt is, hogy a gazdaság-újraindítási programoknak is köszönhetően a teljesítmény az első fél évben 7,2 százalékkal, azon belül a második negyedévben jelentősen, 17,7 százalékkal javult a megelőző év hasonló időszakához képest.

Így a GDP már meghaladja a járvány előtti szintet. A legfrissebb kormányzati és elemzői várakozások az előző évhez képest hat-nyolc százalék közötti növekedést valószínűsítenek az év egészére.

A gazdasági lendületet segíti az egykulcsos adórendszer is, amelyet a baloldal folyamatosan támad és igazságtalannak nevez. A kormányfő ezzel kapcsolatban a minap arra hívta fel a figyelmet az Országgyűlésben, hogy Magyarország egy olyan ország, ahol ha valaki tízszer többet keres, akkor tízszer több adót fizet és ez „így is van rendjén”. Ettől – folytatta – egyetlen ponton, a családi adókedvezmények esetén térnek el, így ha valaki gyereket nevel, akkor kevesebbet fizet, mint a vele azonos keresettel rendelkező, de gyermeket nem nevelő állampolgár. „Ez a rendszer komplett, működik, bevált, munkahelyeket hoz és segíti a családokat” – idézte a távirati iroda Orbán Viktort. A miniszterelnök szerint a baloldal visszavinné Magyarországot oda, ahonnan 2010-ben elindult. 

Épelméjű ember nem szavaz meg egy olyan adórendszert, ami egyszer már tönkretette a hazáját, az önök adórendszere tönkretette Magyarországot

− jelentette ki.

Elérhető a tervezett hiány

Az első félévi adatok, valamint a várható reálgazdasági folyamatok alapján a Költségvetési Tanács mind a tervezett, GDP-arányosan 7,5 százalékos eredményszemléletű hiányt, mind a 2021. év végére meghatározott 79,9 százalékos államadósság-mutatót elérhetőnek tartja – közölte a 2021-es költségvetés végrehajtásáról szóló, az első fél év folyamatai alapján tegnap a szervezet. A távirati iroda tudósítása szerint a tanács jelezte azt is, hogy a gyors ütemű gazdasági helyreállásnak is köszönhetően az első fél évben a költségvetés GDP-arányos hiánya és az államadósság-mutató kedvezően alakult. Az EU-tól várt, költségvetési előirányzatokban szereplő bevételek csúszása azonban – átmenetileg – növeli a pénzforgalmi deficitet és az államadósságot, ezeknek a negatív hatásoknak a kivédésére a költségvetésnek fel kell készülnie a második fél évben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.