Lendületet vett a gazdaság újraindítása

A növekedési pályára való visszazárkózásunk folyamatos, az újraindítás célja tehát nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus-járvány kitörése előtti lendület elérése – hangsúlyozta Varga Mihály az 59. Közgazdász-vándorgyűlés záró plenáris ülésén.

2021. 09. 24. 13:26
null
Gyõr, 2020. április 28. Dolgozók autók ajtaját szerelik össze, közöttük a koronavírus elleni védekezés részeként elhelyezett fólialapok az összeszerelõ soron az Audi Hungaria Motor Kft. gyõri gyárának jármûszerelõ részlegében 2020. április 27-én. Ezen a napon sikeresen újraindult az Audi Hungaria jármûgyártása, mind a présüzemben, karosszériaüzemben, lakkozóban és a jármûszereldében. Elsõ lépésben egy mûszakban kétezer jármûgyári munkatárs kezdte meg munkáját. A jármûszereldében mûszakonként jelenleg 250 autót gyártanak, a vállalat a termelést a következõ hetekben fokozatosan szeretné felfuttatni. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország megfelelően és az aktuális kihívásokhoz illeszkedően reagált a koronavírus-járvány okozta válságra – fogalmazott Varga Mihály a lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint. 

Magyarország azon kevés ország közé tartozik, amely már elérte a járvány előtti teljesítményét.

A gazdaságpolitika legerősebb kihívása jelenleg a növekedés pandémia előtti lendületének visszaszerzése, ehhez adottak a feltételek – jelentette ki Varga Mihály az idei II. negyedév GDP-adatait elemezve. 

A mintegy 18 százalékos növekedéshez szinte minden ágazat hozzájárult, és kedvező arányú és irányú változás figyelhető meg a gazdaság szerkezetében. Az infokommunikáció, az ipar-építőipar és a pénzügyi, biztosítási tevékenység vált húzóágazattá. A kiemelkedő II. negyedéves adatok is megerősítik, hogy rekordmagas GDP-növekedés várható 2021-ben. Mértékadó nemzetközi szervezetek szerint 

Magyarország gazdasági teljesítménye 7-8 százalékkal bővülhet idén, a kormány 7,5 százalékra várja a 2021-es növekedést.

A munkaerőpiaci adatok is azt jelzik, hogy a gazdaság magára talált – tájékoztatott a miniszter, kiemelve, hogy mára a foglalkoztatottak száma elérte a 4,7 milliót. A rendszerváltozás óta nem dolgoztak ennyien Magyarországon, és a beruházások növekedése is befektetői bizalmat jelez. 

Varga Mihály úgy vélekedett, hogy a kormány akkor jár el helyesen, ha folytatja a támogató pénzügypolitikát. A gazdaság újraindítása nem szenvedhet késedelmet, a kormány fiskális politikája is ezt a célt szolgálja. A magas GDP mellett az adósságszabály betartásával nagyobb adósságfelvételre nyílt lehetőség idén.  A régiós összehasonlításban is sikeres devizakötvény-kibocsátást Varga Mihály – az alacsony hozam és a hosszú lejárati idő miatt – megfontolt és hasznos döntésnek nevezte.

(Borítókép: Dolgozók autók ajtaját szerelik össze, közöttük a koronavírus elleni védekezés részeként elhelyezett fólialapok az összeszerelő soron az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárának járműszerelő részlegében 2020. április 27-én. Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.