Még sokáig szükség lesz a gázerőművekre

A rendszer stabilitásához elengedhetetlenek, de igazodniuk kell a környezetvédelmi normákhoz.

Magyar Nemzet
Forrás: MEKH2021. 09. 18. 14:45
Dunamenti Erőmű Százhalombatta Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A megújulóalapú áramtermelés ingadozó teljesítményének kiszabályozásához a következő két évtizedben is szükség lesz a földgáztüzelésű erőművekre, ám azoknak meg kell felelniük a fenntarthatósági és klímapolitikai feltételeknek – mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a GasNaturally vezetőivel folytatott tárgyalás után.

A GasNaturally 2011-ben alakult, brüsszeli székhelyű iparági szervezet. Tagsága magában foglalja a földgázkitermelés, -szállítás, -elosztás, -tárolás, -értékesítés neves iparági szervezeteit. Mivel az eddig elfogadott euró­pai uniós jogszabályok üvegházhatást okozó gázkibocsátásra vonatkozó szigorú kritériumait a földgáztüzelésű erőművek nem tudják teljesíteni egyik napról a másikra, ezért a követelmények fokozatos bevezetéséről a GasNaturally javaslatcsomagot dolgozott ki.

Az egyeztetésen napirendre vett javaslatcsomagról Ságvári Pál úgy fogalmazott: az ellátásbiztonságot jelentő földgáztüzelésű erőművekre a következő évtizedekben is szükség lesz,

különösen a megújuló, többségében időjárásfüggő szél- és naperőművek rendszerbe állítása miatt jelentkező hálózati és rendszer-egyensúlytalanságok kiszabályozásában.

Hozzátette: a földgázra és a földgáztüzelésű villamosenergia-termelésre ezért olyan áthidaló technológiaként kell tekinteni, ami alapvetően járul hozzá a megújulók rendszerbe illesztéséhez, és a klímaátmenet megvalósításához. Ságvári Pál elmondta, a földgáztüzelésű erőműveknek jelentős a szerepük a magyar villamosenergia-rendszerben. Tavaly a Magyarországon megtermelt villamos energia 28,1 százalékát adták a gázerőművek, ami a második legnagyobb részesedés.

Ugyanakkor az erőművek egy része életciklusa végéhez közeledik, így különösen fontos, hogy legyen elég rugalmas kapacitás, ami részt vesz az évtized végéig várhatóan háromszorosára növekedő naperőművi termelés kiegyensúlyozásában.

A hivatal ezért kiemelt feladatának tekinti a rugalmas források – így az energiatárolás vagy a keresletoldali részvétel – bevonását elősegítő szabályozási keret kialakítását és fejlesztését – hangsúlyozta Ságvári Pál.

Borítókép: A Dunamenti Erőmű az egyik legfontosabb gáztüzelésű áramtermelő Magyarországon. Fotó: Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.