MVM: Nem éri hátrány a napelemeseket

Megoldás született arra, hogyan ne veszítsenek a háztáji napelemesek az Elmű–ÉMÁSZ és az MVM Next közötti váltáson.

2021. 09. 06. 11:46
null
Nagykanizsa, 2019. március 4. Napelemet szerelnek a Zalasolar Kft. szakemberei a nagykanizsai református templom parókiája tetőszerkezetére 2019. március 4-én. A 12,6 kilowattos teljesítményű rendszer teljes mértékben fedezni fogja a templom és a parókia áramszükségletét. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mielőtt szeptember 1-jén az MVM Nexthez kerültek volna az addig az Elmű–ÉMÁSZ-hoz tartozó lakossági ügyfelek, az átállással kapcsolatos elszámolásokhoz köthetően felmerült, hogy a háztartási méretű napelemeket működtető ügyfelek komoly összegektől esnének el a szezonális termelés és a szaldóelszámolás miatt. A MVM Next, az E.On Hungária-csoport (az Elmű–ÉMÁSZ tulajdonosaként), valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közös tájékoztatásában nyugtatta meg a háztáji napelemmel rendelkező ügyfeleket az MTI szerint.

Közölték: Minden érintett ügyfél, beleértve a háztartási méretű kiserőművel rendelkezőket is, az Elmű–ÉMÁSZ-tól végszámlát kap majd, amely az éves szaldóelszámolás megszokott rendjében is változást jelent. Annak érdekében, hogy a többlettermeléssel rendelkező napelemes ügyfeleket ne érje hátrány a rendkívüli elszámolás miatt, az elmúlt időszakban az átadó és az átvevő fél kidolgozta a megoldást:

azoknál a háztartási méretű kiserőművel rendelkező ügyfeleknél, akiket pénzügyileg kedvezőtlenül érintene az elszámolás, az MVM Next az éves elszámolás idején a rendszerhasználati díjak kiszámításánál az Elmű–ÉMÁSZ elszámolásának eredményét is figyelembe veszi. Így az ügyfeleknek a szolgáltatóváltás nem jár majd hátrányos következményekkel.

A megoldásról az érintetteket az MVM Next tájékoztatni fogja.

Az energiahivatal megvizsgálta a háztartási naperőművek termelésének elszámolására kidolgozott szolgáltatói javaslatot, és megállapította, hogy a megoldás korrekt feltételeket teremt a naperőmű-tulajdonosoknak, alkalmazásával a naperőműves háztartásokat nem éri anyagi kár, és a javaslat a hatályos jogszabályoknak is megfelel.

A MEKH mint szabályozó hatóság továbbra is nyomon követi a szolgáltatóváltás folyamatát, és ellenőrizni fogja a javaslatban foglaltak gyakorlati megvalósulását is. A hatóság jelezte: a háztartási naperőművek esetében alkalmazandó szaldó elszámolás 2023. december 31-ig érvényben marad, és minden további szolgáltatóváltás esetén ezt kell alkalmazni.

Borítókép: Varga György/MTI

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.