Óvodákba, iskolákba szállított romlott húst a horrorvágóhíd

Közbeszerzési eljáráson is indult a Hajdú-Bihar megyei vágóhíd, amelynek működését azonnal felfüggesztették a hatóságok.

Magyar Nemzet
2021. 09. 23. 11:20
Forrás: Nébih
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnali hatállyal felfüggesztettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Hajdú-Bihar megyei sertésvágóhidat az egységben tapasztalt gyomorforgató körülmények miatt. A hatóság munkatársai egyúttal 15 tonna élelmiszer forgalmi korlátozását is elrendelték. Az eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van.

A Nébih és a Közbeszerzési Hatóság egy közbeszerzési eljárás eredményeként létrejött szerződés teljesítésével összefüggésben indított vizsgálatot. Egy észak-magyarországi ajánlatkérő a törvényi kötelezettségeinek eleget téve jelentette a Hajdú-Bihar megyei vágóhíd – mint az eljárásban nyertes ajánlattévő – súlyos szerződésszegését. 

A szabálytalanul működő vállalkozás olyan húskészítményeket – virsli, felvágott egyéb késztermékek – szállított óvodák, iskolák, közintézmények részére, amelyek nemcsak silány minőségűek voltak, de romlottak és több eseteben már kukacosak is. 

Mindezek miatt az ajánlatkérő felmondta a szerződést. Ezt követően a Közbeszerzési Hatóság átfogó ellenőrzési eljárást indított, tekintettel arra, hogy a nyertes ajánlattevő a gyártó beszállítóval közösen ugyanezen eljárás eredményeként a korábbi bejelentésben nem érintett marhahúskészítményt is szállított számos közintézménybe. 

A Közbeszerzési Hatóság a közbeszerzési eljárással valamint a teljesítésével összefüggő dokumentumok bekérésén felül helyszíni vizsgálatot is kezdeményezett, amit Nébih munkatársaival együttműködve valósított meg. Ellenőreik ugyanakkor jelentek meg a nyertes ajánlattevő, valamint a gyártó beszállító telephelyén.

A Nébih és a Közbeszerzési Hatóság munkatársai már az udvari részen is szabálytalansággal találkoztak, ahol például rovarral szennyezett fagyasztott terméket találtak. A vágóhíd szennyes övezetében nem biztosították a higiénikus kézmosás feltételeit (kézmosószer, papírtörlő, kuka), a kézmosók némelyike csepegett, illetve egyáltalán nem működött, a padozaton pangott a véres szennyvíz. Az eszközfertőtlenítő nem működött, az itt található gépek és berendezések, az oldalfal, a padozat, de még a mennyezet is szennyezett volt.

A vágóhíd tiszta övezetében található számos kézmosónál szintén nem biztosították a higiénikus kézmosás feltételeit, több kézmosónak hiányos volt a bekötése a közműhálózatba, így a szennyvíz a padozatra folyt. Az eszközfertőtlenítők nem működtek. A gépek és berendezések (valamint a rámpák, trepnik, dobogók) több helyiségben is erősen koszosak, rozsdásak voltak, a hűtőbatériák borítását több helyen rozsda és páralecsapódás fedte. Az övezetben a padozat, az oldalfal és a mennyezet szintén szennyezett, több helyen penészes, sérült volt. A látottakat tetézte, hogy az egységben a szakemberek nagy mennyiségű rovartetemet találtak.

A Nébih mintegy 15 tonna termék forgalomból kivonását és forgalomba hozatalának tilalmát, valamint hatósági zár alá vételét rendelte el. A Nébih az egység tevékenységét a fent részletezett hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette.

Borítókép: Nébih

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.