Tartozás az örökségben? Több megoldás is van

Nagyobb az adósság, mint a hagyatékban szereplő vagyontárgyak értéke? A magyar szabályok védik az örököst, sőt, több megoldást is kínálnak. A Magyar Nemzet öröklési útmutatójának újabb fejezete.

Magyar Nemzet
2021. 09. 29. 22:45
null
Illusztráció. Fotó: MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak adósságot örököltem – hallani nemegyszer az örökösöktől, amikor arról kérdezik őket, milyen értékekhez jutottak elhunyt felmenőiktől. De tényleg lehetséges idehaza kizárólag tartozást örökölni? – Valójában nem – válaszolt felvetésünkre a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke. Tóth Ádám részletesen bemutatta a szabályokat és arra is kitért, mit tehet az, aki olyan hagyatékhoz jut, amelyben adósság is szerepel.

– A kulcsfogalom az úgynevezett korlátozott felelősség – kezdte a kamara vezetője. Ez azt jelenti, hogy az örökös csak korlátozott mértékben, mégpedig a hagyatékban szereplő vagyontárgyak értékének erejéig felel az elhunyt személy hitelezőinek követeléseiért.

Röviden: az örökhagyó hitelezői – legyen az például bank, közműcég, más magánszemély – csak annyit követelhetnek az örököstől, mint amennyit az érintett örökölt. Vagyis amennyit a megörökölt ingatlan, készpénz, autó, egyéb érték ér.

Mi a teendő, ha az örökül hagyott pénz a bankban van? A lehetőségekről ITT olvashat.

Lássunk egy példát! A hagyatékban szerepel egy ingatlan, amely húszmillió forintot kóstál, a jelzáloghitel azonban kamatokkal és egyéb költségekkel együtt 25 milliót tesz ki. – Ebben az esetben az adóstól csupán az ingatlan értékének megfelelő összeget követelheti a pénzintézet, egy fillérrel sem többet – jegyezte meg Tóth Ádám.

De mi ilyenkor a teendő? Mit tehet az örökös?

– Az attól függ, mi az örökös célja az ingatlannal – válaszolta az elnök.

Az egyik megoldás, hogy az örökös átadja az ingatlant a banknak, amely értékesíti azt. A vételár a pénzintézetet illeti meg, de a bank az örököstől azon túl semmit nem követelhet. Az örökös dönthet úgy is, hogy maga adja el az ingatlant, de a befolyó összegből – ha van annyi – 25 millió ebben az esetben is a hitelintézeté. A harmadik megoldás, hogy az örökösnek kell az ingatlan, ekkor viszont ki kell fizetnie a bankot. – Adott esetben járható út lehet az is, ha az örökös beszáll a jogviszonyba, vagyis belép az elhunyt személy helyett adósnak. Ez azonban semmilyen esetben sem kötelező – figyelmeztetett az elnök.

Hagyaték a bankban? Bajt is okozhat a kedvezményes szabály. Hogy milyet, arról EBBEN a cikkben írtunk.

A példán tovább lépve Tóth Ádám arra is rámutatott, hogy az örökhagyó elsősorban a hagyatékban található vagyontárgyakkal felel a hagyatéki tartozásokért. – Más a helyzet akkor, ha már nincsenek meg az értékek vagy valamelyiket az örökös szeretné megtartani. Ilyenkor az örökös a saját vagyonából kénytelen kiegyenlíteni a tartozásokat, de ekkor is csak az örökség értékéig kell helytállnia – magyarázta a kamarai vezető.

Tóth Ádám említést tett az uniós gyakorlatról is. Mint kifejtette, számos európai jogrendben ismeretlen a korlátozott felelősség, vagyis – például a francia vagy az osztrák szabályok szerint – adott esetben az örökösnek a saját vagyonából kell kifizetnie az örökhagyó adósságait.

– A külföldi szabályok Magyarországon is fontosak lehetnek – jegyezte meg a kamarai vezető, majd azt is kifejtette, miért.

– Sok magyar család mondhatja el magáról, hogy az egyik gyermek, testvér külföldre költözik. Ha az érintett tartósan ott él és ott is hal meg, akkor – főszabály szerint – az ottani örökölési szabályokat kell alkalmazni. Ekkor pedig a Magyarországon élő családtagok helyzetét is a külföldi szabályok határozzák meg – magyarázta az elnök. Így lehet jelentőségük például az olyan előírásoknak, amelyek a tartozások kifizetését határozzák meg.

Végrendeletet készítene? ITT arról olvashat arról, hogy mennyibe kerül, s mik az előnyei.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.