Több traktort, kevesebb személyautót finanszíroztak lízinggel

2021. 09. 06. 12:30
Pálmajor, 2019. április 3. Speciális traktorról metszik a nyárfákat a Somogy megyei Pálmajor közelében 2019. április 3-án. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei év első felében is érződtek a koronavírus-járvány hatásai a hazai lízingpiacon: 

az új szerződések volumene ugyan bő 36 százalékkal, 350 milliárd forint közelébe emelkedett, azonban az erőteljes bővülés részben az egy évvel korábbi, jelentős piaci visszaeséssel magyarázható.

A szerződéses volumen emelkedésével párhuzamosan a piac szerkezete is átalakult: miközben a Magyar Lízingszövetség adatai szerint a termelőeszközök nagy többségénél – így például a mezőgazdasági és építőgépeknél – rendre két számjegyű bővülés mutatkozott éves összehasonlításban, az autófinanszírozásban jóval szerényebb volt a növekedési ütem, amihez nagyban hozzájárultak az emelkedő árak is. 

Kiemelkedő volt a bővülés a mezőgazdasági gépek piacán  Fotó: Bach Máté

A CIB Lízing szempontjából az idei első fél év is sikeresnek bizonyult: az eszközfinanszírozási területeken több mint 45 százalékkal nőttek a kihelyezések 2020 azonos időszakához képest. Ezen belül kiemelkedő mértékű a bővülés a mezőgazdasági gépek piacán, ahol a társaság 75 százalékkal növelte új kihelyezéseit. Utóbbinak köszönhetően 

a mezőgazdasági gépek finanszírozásában a második negyedévben a CIB Lízing – csaknem 16 százalékos piaci részesedéssel – a harmadik helyen állt. Kiemelkedő növekedést sikerült elérni a nagyhaszonjárművek piacán is, ahol 63 százalékkal ugrott meg a kihelyezés az egy évvel korábbihoz képest.

A nagyhaszonjárművek piacán a CIB Lízing a hetedik, az autófinanszírozásban pedig a hatodik helyet mondhatja magáénak úgy, hogy mindkét területen jelentős az egyes márkákhoz kapcsolódó, úgynevezett „captive” finanszírozók súlya. A társaság jó teljesítményében kulcsszerep jutott a mikrovállalati és kkv-szegmensnek is, ahol 42, illetve 26 százalékos növekedést regisztráltak az új kihelyezéseknél.

A Növekedési Hitelprogramban (NHP) különösen aktív szerepet vállalt a CIB Lízing: 54 százalékkal nőttek a kihelyezések 2020 azonos időszakához képest, leginkább a mezőgazdasági gépek finanszírozásának köszönhetően. A CIB Lízing az NHP-konstrukciók új kihelyezései alapján a negyedik a piaci rangsorban, miközben a mikrovállalatok NHP-s kihelyezéseinél 22 százalék felett jár a piaci részesedése. A társaság teljes működő portfóliójának mérete éves összevetésben nyolc százalékkal emelkedett.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.