időjárás 1°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Varga Mihály: A magyar gazdaság mára ledolgozta a veszteséget

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.09.21. 15:40
Varga Mihály: A magyar gazdaság mára ledolgozta a veszteséget

Megkezdte működését a magyar, családi tulajdonban lévő Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. (Terrán) 326 millió forintos kormányzati támogatással, 725 millió forintból létesített, napelemes tetőcserepeket előállító gyára kedden Pécsett. Varga Mihály pénzügyminiszter a gyáravató ünnepségen azt mondta: a magyar gazdaság újraindításában az építőipar élenjáró ágazattá vált, a jelentős növekedés nem valósulhatott volna meg a magyarországi építőanyag-gyártók – így például a Terrán – pozitív hozzáállása nélkül. Kiemelte, hogy a pécsi központtal működő vállalat százéves múltra tekint vissza, komoly emberi erőforrásokkal, szaktudással rendelkezik, és a piac változásait mindig is képes volt követni jövőképével, elképzeléseivel és innovációival.

– A kormány, ahogy az elmúlt években, úgy a jövőben is az előremutató elképzelésekkel, célokkal és víziókkal rendelkező, a gazdaság megerősödését, a helyi munkalehetőségeket gyarapító vállalatok partnereként jelenik meg, és biztosít számukra támogatásokat – fogalmazott a miniszter a távirati iroda tudósítása szerint. – A zöld-, klímabarát technológiák alkalmazásának támogatása és a klímavédelemért folytatott erőfeszítések terén Magyarország jelentős lépéseket tett az elmúlt időszakban, illetve tesz jelenleg is – mondta. A paksi atomerőmű bővítésére utalva ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy e folyamat nem jelentheti a meglévő, hasznos energia-előállító területek felszámolását.

A magyar gazdaság Varga Mihály szerint mára ledolgozta azt a veszteséget, amelyet a koronavírus-járvány okozott: az első fél évben 7,6 százalékkal, míg a második negyedévben közel 18 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye, vissza tudták építeni a kényszerű zárás miatt megszűnt munkahelyeket, sőt újakat hoztak létre. Ez a fellendülés ad reményt a kormánynak a további gazdaságpolitikai tervei megvalósítására, közöttük 1,9 millió szülő idei szja-befizetésének visszatérítésére – tette hozzá. Varga Mihály ígéretet tett, hogy a magyar költségvetés, a magyar államháztartás továbbra is segítő, támogató gazdaságpolitikát folytat, hogy a beruházások támogatásán keresztül a magyar gazdaság versenyképessége tovább tudjon javulni. 

Hozzáfűzte: 

Mindez nem jelenti azt, hogy az újraindítás időszakának lezárulta után ne térjünk vissza arra a fiskális pénzügyi pályára, amely során alacsonyan tartjuk az adósságszintet és az államháztartási hiányt, és mindezzel együtt ösztönözzük a beruházásokat és a munkahelyek létrehozását, csökkentjük az adó mértékét.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter. Fotó: Bach Máté