Vezetőváltással folytatódik a Paks II projekt felügyelete

Kádár Andreát nevezte ki az Országos Atomenergia-hivatal főigazgatójának a miniszterelnök.

Somogyi
2021. 09. 29. 15:02
Kdr Andrea Beatrix
Felsõzsolca, 2018. február 28. Kádár Andrea Beatrix energetikáért felelõs helyettes államtitkár beszédet mond az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjában Felsõzsolca határában épülõ naperõmû ünnepélyes alapkõletételén 2018. február 28-án. MTI Fotó: Vajda János Fotó: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Atomenergia-hivatal (OAH) a függetlenségének megerősítése érdekében 

a jövő januártól kikerülne a kormány közvetlen ellenőrzése alól és önálló szabályozó szervként működne tovább.

Az átalakulás egy már működő és nemzetközileg is hatékonynak ítélt modellnek megfelelően történne, amely a lehető legnagyobb személyi és szervezeti függetlenséget biztosítja a hivatalnak, garantálva egy erős, befolyásoktól mentes szabályozási és hatósági rendszer kiépítését – tájékoztatta lapunkat az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A hivatal vezetőjének Orbán Viktor miniszterelnök 2021. szeptember 29-től Kádár Andreát nevezte ki. Az új vezető tevékenységének elsődleges célja a hazai nukleáris felügyeleti rendszer megerősítése

Kádár Andrea 2003-tól a Külügyminisztériumban és Magyarország Állandó Képviseletén dolgozott Brüsszelben, majd a Miniszterelnökség Nemzetbiztonsági Irodát vezető helyettes államtitkára volt. 2014-től látta el az energiaügyért illetve az energiapolitikáért felelős helyettes államtitkári feladatokat. Fő munkaterületét a bányászati, a villamosenergia- és földgázellátással, távhőszolgáltatással kapcsolatos kérdések mellett az atomenergia békés célú alkalmazását és a radioaktív hulladékkezelést érintő szabályozási, stratégiai ügyek határozták meg, valamint

részt vett a Paks II projekthez kapcsolódó jogszabályi keret megteremtésében, hazai és uniós egyeztetésében is.

2014 óta képviseli Magyarországot a párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség kormányzótanácsában. Kádár Andrea utódjáról a későbbiekben születik döntés.

A kinevezés egybeesik egy fontos határidővel. A Paks II Atomerőmű Zrt. 2020. június 30-án adta be a létesítési engedélykérelmet az Országos Atomenergia-hivatalnak, amelynek 12 plusz három hónapja volt a kérelem elbírálására. Vagyis szeptember utolsó napján jár le a határidő.

Kádár Andrea Fichtinger Gyulát követi a poszton, aki az idén május 1-jével mondott le megbízatásáról. Az azóta eltelt időszakban Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes vezette a hivatalt. Fichtinger Gyula 2013 óta volt a hivatal főigazgatója, de már 1991 óta az OAH-ban dolgozott különböző pozíciókban. 

 

Borítókép: MTI/Vajda János

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.