időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Vezetőváltással folytatódik a Paks II projekt felügyelete

Somogyi
2021.09.29. 15:02 2021.09.29. 16:04
Vezetőváltással folytatódik a Paks II projekt felügyelete

Az Országos Atomenergia-hivatal (OAH) a függetlenségének megerősítése érdekében 

a jövő januártól kikerülne a kormány közvetlen ellenőrzése alól és önálló szabályozó szervként működne tovább.

Az átalakulás egy már működő és nemzetközileg is hatékonynak ítélt modellnek megfelelően történne, amely a lehető legnagyobb személyi és szervezeti függetlenséget biztosítja a hivatalnak, garantálva egy erős, befolyásoktól mentes szabályozási és hatósági rendszer kiépítését – tájékoztatta lapunkat az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A hivatal vezetőjének Orbán Viktor miniszterelnök 2021. szeptember 29-től Kádár Andreát nevezte ki. Az új vezető tevékenységének elsődleges célja a hazai nukleáris felügyeleti rendszer megerősítése

Kádár Andrea 2003-tól a Külügyminisztériumban és Magyarország Állandó Képviseletén dolgozott Brüsszelben, majd a Miniszterelnökség Nemzetbiztonsági Irodát vezető helyettes államtitkára volt. 2014-től látta el az energiaügyért illetve az energiapolitikáért felelős helyettes államtitkári feladatokat. Fő munkaterületét a bányászati, a villamosenergia- és földgázellátással, távhőszolgáltatással kapcsolatos kérdések mellett az atomenergia békés célú alkalmazását és a radioaktív hulladékkezelést érintő szabályozási, stratégiai ügyek határozták meg, valamint

részt vett a Paks II projekthez kapcsolódó jogszabályi keret megteremtésében, hazai és uniós egyeztetésében is.

2014 óta képviseli Magyarországot a párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség kormányzótanácsában. Kádár Andrea utódjáról a későbbiekben születik döntés.

A kinevezés egybeesik egy fontos határidővel. A Paks II Atomerőmű Zrt. 2020. június 30-án adta be a létesítési engedélykérelmet az Országos Atomenergia-hivatalnak, amelynek 12 plusz három hónapja volt a kérelem elbírálására. Vagyis szeptember utolsó napján jár le a határidő.

Kádár Andrea Fichtinger Gyulát követi a poszton, aki az idén május 1-jével mondott le megbízatásáról. Az azóta eltelt időszakban Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes vezette a hivatalt. Fichtinger Gyula 2013 óta volt a hivatal főigazgatója, de már 1991 óta az OAH-ban dolgozott különböző pozíciókban. 

 

Borítókép: MTI/Vajda János

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.