Völgyhídon mehetünk Ausztria felé

Határkapcsolat, illetve a Nyugat-Dunántúl gyorsforgalmi hálózatának fontos eleme lesz a 8-as főút Körmend és Rábafüzes között vezető autóútja. Az M80-as egy rövidebb szakaszát már átadták, a hosszabb, méretes völgyhidat tartalmazó részen az utolsó simításokat végzik.

2021. 09. 03. 17:12
null
Egyes helyeken forgalomkorlátozásra kell számítani Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan forgalomba helyezik az M80 autóút Körmend–Rábafüzes közötti kétszer egysávos, óránként legfeljebb 110 kilométeres sebességet megengedő, összesen 29 kilométeres szakaszát – tette közzé a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő. Az út a települések hatékony elkerülését, ezzel párhuzamosan pedig a térség nemzetközi elérhetőségét segíti. 

Az M80 autóút Vasszentmihálytól Rábafüzesig tartó 9,45 kilométeres szakasza elkészült,

ennek eredményeképp a vasszentmihályi és szentgotthárdi csomópontok közötti 6,6 kilométeres szakaszt már június óta használhatják a közlekedők. A Körmend és Vasszentmihály közötti 19,4 kilométeres szakaszt az ősszel adják át a forgalomnak.

Az M80-as úton már befejeződött az aszfaltréteg terítése. Fotó: MTI/Mészáros János

A fejlesztés különlegessége az 570 méter hosszú vasszentmihályi völgyhíd, amelynek építési munkái lezárultak. A híd forgalomba helyezése előtt a napokban a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a rendőrség és az Országos Mentőszolgálat katasztrófafelszámolási gyakorlatot tartott.

Ha baleset történik a völgyhídon, a beavatkozás a szakemberektől speciális felkészültséget igényel. Gondoljunk csak bele, 

ha az autópályán történik egy több résztvevős baleset, a mentők gyakran azért nem tudnak gyorsabban a helyszínre érkezni, mert a dugóban álló járművek akadályozzák őket. 

Pedig az autópályán van leállósáv. A kétszer egy sávos völgyhídon ellenben nincs, ezért ha bedugul, a segítők nem férnek a sérültekhez, illetve nem tudják elszállítani őket. A mentők most éppen azt gyakorolták, hogyan tudják a sérültet alpintechnikával levinni a hídról.

A 8-as főút Székesfehérvár és Rábafüzes határállomás között vezet, utóbbi Szentgotthárddal szomszédos. A fejéri megyeszékhely és Veszprém, illetve Veszprémtől Herend végéig kétszer kétsávos, onnan Körmendig kétszer egysávos, és több alkalommal települések belterületén át halad a forgalom. Kifejezetten balesetveszélyes szakasz, gyakoriak a frontális ütközések, nemegyszer halálos kimenetelűek. Jó hír, hogy 

a Herend és Devecser közötti mintegy harminc kilométeres rész bővítésének az előkészítése megkezdődött, 

ugyanis ez a leginkább veszélyeztetett útvonal.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.