Az élelmiszeripar komplex fejlesztésére ad lehetőséget a 2021 és 2027 között megvalósuló Vidékfejlesztési program, az új támogatási ciklusban minden tevékenység és minden vállalati méret számára biztosítunk lehetőséget – jelentette ki Nagy István. Az agrárminiszter az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjátadó ünnepségén jelezte: a felhívások tervezése során az ipar igényeit vették figyelembe, a folyamatban a Pálinka Nemzeti Tanács is segítette a munkát.
A pálinka nemzeti italunk, palackba zárja a gyümölcsök esszenciáját, és megmenti a jövőnek a vidéken élők tudását és bölcsességét. A pálinka éppen ezért hungarikum, ott van a helye a magyarság csúcsteljesítményei között
– emelte ki. Majd hozzátette: a pandémia alatt leállt vendéglátás ugyan visszavetette a keresletet, de összességében elmondható, hogy az elmúlt 15 évben a pálinka és a törkölypálinka előállítása, fogyasztása és megbecsültsége is nőtt.
Célunk, hogy támogassuk és szabályozásokkal megteremtsük a minőségi pálinkafőzést, a kulturált fogyasztást, a vendéglátás fellendülését
– hívta fel a figyelmet a miniszter az Országházban tartott rendezvényen.
Nagy István szerint a pálinkáról, annak minőségéről és mennyiségéről a főzőmesterek szaktudása, szorgalma gondoskodik. Éppen ezért a munka elismeréseképpen díjjal jutalmazzák ezt az értékteremtő tevékenységet. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen idén háromszázféle pálinkával neveztek a résztvevők.
Borítókép: Kurucz Árpád