időjárás 2°C Rajmund, Zelma 2022. January 23.
logo

A világ egyik legmodernebb papírgyára épül Dunaföldváron

Jámbor Gyula
2021.10.26. 16:15 2021.10.26. 17:16
A világ egyik legmodernebb papírgyára épül Dunaföldváron

Újabb gyáregységgel bővítik a Vajda-Papír Kft. telephelyét Dunaföldváron, a tavaly novemberben megkezdett munkálatok a terveknek megfelelően haladnak. Vajda Attila, a Vajda-Papír ügyvezető igazgatója lapunknak küldött közleményében kiemelte, 

a kapacitásbővítéssel teljessé válik a cég alapanyag-ellátása. 

Az új üzem legfontosabb berendezését, az alappapírgyártó-gépet gyári tesztsorozatot követően átvették a cég műszaki szakemberei, és megtörténtek a működtetésével, kezelésével kapcsolatos első oktatások is. 

A gyári tesztsorozat után átvették a cég szakemberei Fotó: ©VajdaPapir

A beruházás következő jelentősebb állomása a gyártógép november elején induló telepítése lesz. A berendezés mind a négy típusú (toalettpapír, papírtörlő, papír zsebkendő, papírszalvéta) higiéniai alappapír előállítására alkalmas lesz, éves kapacitása eléri a nyolcvanezer tonnát, így a jelenlegi éves 35 ezer 115 ezer tonna fölé nőhet. Vajda Attila hangsúlyozta, hogy a cég jövőbeni alappapírgyártási kapacitása fedezni fogja a higiéniai papírtermékek növekvő gyártásának papírigényét.

A világszínvonalú alappapírgyártó-gép 

óránként öt tekercs, évente nyolcvanezer tonnányi alapanyagtekercs előállítására képes. 

A beruházás megvalósulása rendkívüli állomást jelent a vállalat életében, hiszen alapanyaggyártási kapacitásainkat háromszorosára növeljük, ami hamarosan újabb egyedülálló távlatokat nyit meg a vállalat előtt – mondta Vajda Attila.

A dunaföldvári gyárat 2018-ban adták át, 15 milliárd forintos beruházással, a fejlesztésen és a bővítésen pedig gyakorlatilag a nyitás óta dolgoznak. Az építkezés volumenét jól érzékelteti, hogy 

a gépcsarnokok alapozásához használt vasbeton és az épületszerkezetek súlya a Lánchíd súlyának többszöröse, 

a működő üzem pedig két futballpályányi területű raktárral rendelkezik.

Borítókép: ©Vajda-Papír