Amerikai beruházások is gyorsíthatják a gazdaság újraindítását

A járvány ellenére az Egyesült Államok beruházásai 2020-ban mintegy 2500 munkahelyet teremtettek Magyarországon.

Magyar Nemzet
2021. 10. 10. 10:20
Gazdaságvédelmi Operativ Törzs. 20200702 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adócsökkentésekkel, a beruházások támogatásával folytatjuk a gazdaság újraindítását, az üzleti környezet javítását – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az Amerikai–Magyar Üzleti Tanács (USHBC) ülésén. Kiemelte: az amerikai vállalatoktól kapott visszajelzések alapján a magyar gazdaságba vetett bizalom továbbra is töretlen. Immáron hatodik alkalommal látogattak Budapestre a tíz legnevesebb amerikai nagyvállalat felső vezetői az Amerikai–Magyar Üzleti Tanács szervezésében – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében. 

Varga Mihály az ülésen kifejtette: tavaly, amikor ugyanezen a fórumon találkoztak, még a munkahelyek védelmét érintő együttműködés volt a legfontosabb cél. Ez a munka eredményes volt: a magyar gazdaság kiállta a járvány okozta válságot, Európa egyik leggyorsabb növekedését mutatja, a foglalkoztatottság szintje minden korábbinál magasabb. 

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a várhatóan hét százalékot is meghaladó ütemben bővülő magyar gazdaság komoly lehetőségeket kínál a befektetőknek, ezért a gazdaság újraindításában az amerikai vállalatokra is számít a kormány. Az Egyesült Államok az Európán kívüli legnagyobb befektető Magyarországon, mintegy 1700 amerikai tulajdonú vállalat nagyjából 106 ezer embernek ad munkát az országban. Az ötven legnagyobb amerikai vállalat közül negyven van jelen hazánkban, a két ország közötti kereskedelmi forgalom 2020-ban elérte az 5,8 milliárd dollárt. 

A járvány ellenére az Egyesült Államok beruházásai 2020-ban mintegy 2500 munkahelyet teremtettek Magyarországon, ami a külföldi befektetők által tavaly létrehozott összes munkahely negyedét teszi ki, ezzel vezetve a befektetők listáját.

A 2016-ban New Yorkban alakult Amerikai–Magyar Üzleti Tanács révén olyan amerikai nagyvállalatok ismertetik Magyarországgal kapcsolatos tapasztalataikat, amelyek már jelentős befektetésekkel rendelkeznek Magyarországon vagy érdeklődnek a kereskedelmi és beruházási lehetőségek iránt.

Borítókép: Bach Máté

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.