Elektromos buszokat vásárol Debrecen

A jövő év első felében tizenkét e-busz érkezik a cívisvárosba, amelyek egy feltöltéssel több mint 300 kilométert tudnak megtenni, el vannak látva elektronikus utastájékoztató rendszerrel, légkondicionálással és korszerű nyomkövető berendezéssel is.

Gőz József Miklós
2021. 10. 31. 7:05
Debrecen, 2020. mjus 4. A Kossuth Lajos Tudomnyegyetem, az Orvostudomnyi Egyetem az Agrrtudomnyi Egyetem s a hajdbszrmnyi Wargha Istvn Pedaggiai Fiskola 2000-ben trtnt sszevonsval megalakult az idn 20 ves Debreceni Egyetem. MTVA/Bizomnyosi: Olh Tibor *************************** Kedves Felhasznl! Ez a fot nem a Duna Mdiaszolgltat Zrt./MTI ltal ksztett s kiadott fnykpfelvtel, gy harmadik szemly ltal tmasztott brminem klnsen szerzi jogi, szomszdos jogi s szemlyisgi jogi ignyrt a fot szerzje/jogutdja kzvetlenl maga ll helyt, az MTVA felelssge e krben kizrt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyáron egy hónapig ismerkedhettek a debreceniek a Mercedes eCitaro teljesen elektromos autóbuszával, amely ingyen fuvarozta őket. Mindenkinek tetszett a klímával ellátott, halk járású, kényelmes jármű. Most pedig már alá is írták a megállapodást, amelynek nyomán 2022 első félévében tizenkét ilyen busz érkezik a cívisvárosba, amelyek egy feltöltéssel több mint 300 kilométert tudnak megtenni, el vannak látva elektronikus utastájékoztató rendszerrel, légkondicionálással és korszerű nyomkövető berendezéssel is. Utóbbi állandóan figyeli a busz műszaki állapotát, jelzi, ha valami nem megfelelően működik. A járműveket új generációs lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid akkumulátorokkal szerelik fel. A 12 méter hosszú, háromajtós járművek egyenként 76 utast fogadnak be. Az autóbuszok útvonalának leendő kiindulási és végállomásán, valamint a város közepén új, korszerű akkutöltő pontokkal teszik megbízhatóvá a járművek közlekedését.

Az Omnibus Hungária Kereskedelmi Kft. és a debreceni Inter Traction Electrics Kft. alkotta konzorcium 2,15 milliárd forint értékben nemcsak a buszokat szállítja és helyezi üzembe, hanem beszerzi az autóbuszokkal kompatibilis akkutöltő berendezéseket és a tartalék alkatrészeket, elvégzi a karbantartási feladatokat is. A kormány 800 millió forinttal támogatja a beszerzést.

A két cég közül az Inter Traction Electricsnek Debrecenben is van telephelye, amelyen 2020-ban már 350 buszt gyártottak. Itt az elmúlt évben adtak át rendeltetésének egy új, ötezer négyzetméter hasznos területű üzemcsarnokot, amely hozzájárul a termelés növeléséhez. Ebben 500 dolgozó az elmúlt évben már 330 új autóbuszt szerelt össze. Az Omnibust tulajdonló ITK-cégcsoport néhány jellemző száma: Járműveiken eddig 1,2 milliárd ember utazott összesen 120 millió kilométert. 760 minősített beszállítójuk van, közülük 50 külországbeli. Ha majd a jövőben elkezdi működését a debreceni BMW-gyár, a város lesz a világ egyetlen olyan települése, amelyben Mercedeseket és BMW-ket is gyártanak. 

Debrecen 2019-ben hirdette meg a zöld környezetpolitikát  amelynek kiteljesedésében nagy szerepet játszanak a teljesen elektromos hajtású autóbuszok. 

De nem csak ők járulnak hozzá a város zöldítéséhez. 2024-ig összesen 119, a legmagasabb környezetvédelmi követelményeket is kielégítő robbanómotoros autóbusszal újítják meg a városban közlekedő buszparkot.

Borítókép: MTVA Bizományosi/Oláh Tibor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.