időjárás 3°C Vilma 2021. December 5.
logo

Európa legkorszerűbb szuperszámítógépét fejleszti hazánk

Magyar Nemzet
2021.10.19. 13:15 2021.10.19. 14:48
Európa legkorszerűbb szuperszámítógépét fejleszti hazánk

Európa legnagyobb szuperszámítógépének fejlesztésébe kezd az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az OTP Bank – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Balatonfüreden, az Infotér konferencián tartott előadásán.

A megállapodás keretében a legkorszerűbb, mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló magyar nyelvi modell fejlesztése valósul meg, amely egyebek mellett a telefonos ügyfélszolgálatokon képes kezelni akár teljes banki folyamatot. 

A magyarul bevitt adatokat a szuperszámítógép képes lesz a mindennapi élet egyéb területein is alkalmazni, például az oktatásban, a kutatás-fejlesztésben, a piaci szektorban. 

A szuperszámítógép jelenleg a világ egyik legfejlettebb, kifejezetten mesterségesintelligencia-feladatokra kifejlesztett eszköze, amely a jövő év közepéig két magyarországi helyszínen kezdi meg működését.

Milliárdokat fordít a kormány a tehetségekre

Csak jövőre 4,4 milliárd forintot fordít a Nemzeti tehetség programra a kormány – közölte a konferencián Novák Katalin. A családokért felelős tárca nélküli miniszter kiemelte, a program része a Stipendium Peregrinum ösztöndíj, amelynek köszönhetően majdnem ötven diák tanulhat a világ legjobb egyetemein. A programban nemcsak a tandíjat, hanem minden egyéb felmerülő költséget is finanszíroz a kormány. Emlékeztetett: a koronavírus-járvány kezelése bebizonyította, hogy az emberek képesek alkalmazkodni a kihívásokhoz, legyen szó például a digitális oktatásról vagy a munkáról. Emellett a kormány is mindent megtett a munkahelyek megmentéséért, a jövőben pedig a munkaerőpiac rugalmasabbá tételén kell dolgozni. Novák Katalin hozzátette: a technológia, a digitalizáció a családok számára is komoly mozgástérbővülést jelent, ugyanakkor az innovációknak nem a család alapfogalmait kell megújítaniuk, hanem az ellenálló-képességüket kell növelniük.

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán