Hatmilliárd forintot kapnak vissza a gazdák

A krízisalapból visszajáró összeg mellett segítség az uniós rendkívüli támogatások meghosszabbítása is.

Magyar Nemzet
2021. 10. 06. 17:45
Tőzsér Barbara; Tamás Szilvia
Debrecen, 2019. október 3. Jobbról, Tamás Szilvia és Tőzsér Barbara első éves egyetemi kertészmérnök hallgatók Moldova fajtájú csemege szőlőt szednek. A Pallagi Kertészeti Kísérleti Telepen szüretelik az aktuális érészű szőlő termést. Az oktatási, kutatási gyakorlati képzés mellett a termést értékesítik is. A gyakorlaton részt vevő egyetemisták, főiskolások, középiskolások a bor készítésig végig kísérik a gyümölcs útját. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem hatmilliárd forint visszatérítést kap a napokban több mint hetvenezer termelő. A Magyar Államkincstár jóval a határidő előtt, október elsején elindította az európai uniós krízistartalékba a termelőktől korábban elvont, de ott fel nem használt források visszatérítését – közölte szerdán Nagy István. 

Az agrárminiszter emlékeztetett, hogy a 2014–2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban a mezőgazdasági termelést vagy értékesítést érintő súlyos válságok kezelésére uniós szintű tartalékot hoztak létre. Ezt a forrást minden évben a közvetlen támogatások egy részének visszatartásával, az úgynevezett pénzügyi fegyelem mechanizmusával hozza létre az Európai Unió. 

A pénzügyi fegyelmi mechanizmust az egy termelőre eső összes közvetlen kifizetés kétezer eurót meghaladó összegére kellett alkalmazni és 2,9 százalékát kellett a termelők közvetlen támogatásából visszatartani. A fel nem használt tartalék visszafizetése legkésőbb október 15-ig lezárul. Az intézkedés több mint hetvenezer termelőt érint, a visszatérítés összege pedig 5,8 milliárd forint.

Rendkívüli segítség a bor-, zöldség- és gyümölcságazatban

Az Európai Bizottság meghosszabbította 2021 végéig a tavalyi év nehézségeit enyhítő rendkívüli támogatásokat a bor-, zöldség- és gyümölcságazatban. Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos így fogalmazott: – Az idei szélsőséges időjárási viszonyok – a tavaszi fagyoktól kezdve az áradásokon át a hőhullámokig – rendkívüli kihívást jelentettek a bor-, valamint a zöldség- és gyümölcságazatnak.

Borítókép: 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.