Közpénzből támogatják a munkatapasztalatok megszerzését

Akár kilenc hónapon át kaphatnak a munkáltatók támogatást a 30 év alatti munkavállalók alkalmazásához.

2021. 10. 26. 9:36
Kutatás és innováció
2020 Szolnok Robotprogramozó versenyt tartottak hétfőn a Szolnoki Szakképzési Centrum Jendrassik György Gépipari Szakgimnáziumának tornacsarnokában. A Szolmusz Lego Day elnevezésű eseményt második alkalommal szervezték meg az intézményben. Fotó: Csabai István CSI Új Néplap ÚN Fotó: Csabai István Forrás: Új Néplap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sikeres munkahelyteremtési program új eleme akár kilenc hónapon át biztosíthat állami hozzájárulást a szakképzettséggel rendelkező, 30 év alatti álláskeresők elhelyezkedéséhez. A november 1-jétől kérhető támogatás három hónapon át fedezheti az újonnan felvettek munkatapasztalat-szerzésének költségeit. A folytatásban 

igényelhető a fél éven át összesen akár 600 ezer forintos Vállalkozások munkaerő támogatása

– jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Támogatják a pályakezdők, a fiatal felnőttek alkalmazását   Fotó: Havran Zoltán

A lapunkhoz eljuttatott tájékoztató szerint a program kibővítésével a 30 év alattiak után így összesen kilenc hónapig kaphatnak támogatást a vállalkozások. Először azt kell vállalniuk, hogy teljes vagy legalább napi négyórás részmunkaidőben foglalkoztatják a 2011 óta iskolarendszerben vagy felnőttképzésben szakképesítést vagy felsőfokú végzettséget szerzett fiatalokat. A teljes állomány figyelembevételével tíz munkavállalóig egyszerre legfeljebb két álláskereső, tíz fő felett az összes létszám maximum 30 százaléka után fizethető ki az összesen 90 napig folyósítható munkatapasztalat-szerzési támogatás. 

Mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó 100 százaléka, de teljes munkaidő esetén legfeljebb a garantált bérminimum kétszerese, azaz 438 ezer forint.

A munkáltató ezt követően igényelheti az álláskereső után hat hónapon át járó Vállalkozások munkaerő támogatását azzal a feltétellel, hogy a munkabért a korábbi időszakhoz képest nem csökkenti. A támogatási kérelmeket a foglalkoztatni kívánt személy lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes, állami foglalkoztatási szervként eljáró járási, fővárosi kerületi hivatalhoz lehet benyújtani 2021. november 1-jétől. A részletes információkat jövő hétfőtől lehet majd elérni a www.munka.hu oldalon.

Borítókép: Új Néplap/Csabai István

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.