Levágtak hat nullát a bolivárról

A szupermagas infláció miatt Venezuelában denominálták a nemzeti valutát, már forgalomba is kerültek az új bankók.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 04. 14:47
The Wider Image: Venezuelans rush to shops before monetary overhaul
Elértéktelenedett az emberek fizetése Fotó: Carlos Garcia Rawlins Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szupermagas infláció miatt Venezuelában denominálták a nemzeti valutát, hat nullát vágtak le a végéről, és már forgalomba is kerültek az új bankók. A korrekció előtt a legmagasabb névértékű bankjegy az egymillió bolivár volt, ami valamivel kevesebb mint 25 amerikai centet (75 forintot) ért. Ugyanennyit ér most a legmagasabbnak számító új, száz boliváros is – írta az MTI.

Az országban kialakult pénzügyi helyzetet jól mutatja, hogy a denominációt megelőzően egy kétliteres palackos ásványvíz több mint nyolcmillió bolivárba került, miközben a bankok napi legfeljebb húszmillió bolivárt engedélyeztek felvenni a lakosságnak a számlákról. A venezuelai kormány harmadszor nyúlt ehhez az eszközhöz, a bolivárt 2008-ban három nullával, 2018-ban öt nullával rövidítették meg.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi, áprilisban ismertetett tavaszi globális jelentésében azzal számolt, hogy Venezuelában idén és jövőre egyaránt 5500 százalék lesz az infláció, a számításai szerint tavaly 2355 százalék volt. A venezuelai jegybank februárban azt közölte, hogy tavaly 2959,8 százalék volt az infláció, kisebb a 2019. évi 9585,5 százaléknál.

A hazai össztermék (GDP) csökkenését a tavalyi harminc százalék után az idei évre tíz százalékra, jövőre öt százalékra tette az IMF. Eközben a munkanélküliségi ráta a tavalyi 55,5 százalékról idén 58,4 százalékra, 2022-ben pedig 60,1 százalékra emelkedhet a washingtoni székhelyű szervezet tavaszi prognózisa szerint.

Borítókép: Carlos Garcia Rawlins

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.