időjárás 1°C Virgil 2021. November 27.
logo

Több gázt szállít a Gazprom az európai tárolóiba

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.27. 21:02 2021.10.27. 21:14
Több gázt szállít a Gazprom az európai tárolóiba

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán elrendelte, hogy a Gazprom gázipari vállalat novemberben növelje meg szállításait az európai föld alatti gáztárolóiba. Putyin arra utasította Alekszej Miller Gazprom-elnököt, hogy miután a vállalat november 7-ig vagy 8-ig befejezi a gáz szivattyúzását az orosz föld alatti tárolókba, kezdje meg a tervezett munkálatokat a saját európai – ausztriai és németországi – föld alatti tárolóiba irányuló gázmennyiség növelésére.

Az államfő szerint 

ez lehetővé teszi a Gazpromnak, hogy megbízhatóan, stabilan és ütemezetten teljesítse szerződéses kötelezettségeit, valamint hogy az őszi és téli időszakban ellássa gázzal európai partnereit, és hogy egészében kedvezőbb helyzetet teremtsen az európai energiapiacon.

Az orosz elnök a Jamal gázmezőinek kiaknázásáról szóló tanácskozáson megismételte korábbi vélekedését, amely szerint az európai energiaválság okai között kiemelt helyen szerepel az amerikai cseppfolyósított földgázszállítások visszaesése.

Egyébként ezt a Gazprom pótolta, és még többet is szállított, mint amennyit az amerikaiak és a közel-keleti szállítók levettek

– tette hozzá. Azt is elmondta, hogy Oroszország nem érdekelt az európai gázárak emelkedésében, ezért lépéseket tesz a helyzet stabilizálása érdekében. Úgy vélekedett, hogy az európai energiapiacokon uralkodó feszültség a szoros gazdasági kapcsolatok miatt kockázatot jelent Oroszországra nézve is.

Az elnök közölte azt is: utasította a kormányt, hogy november 1-ig dolgozzon ki tervet az európai energiahiány és a műtrágya-, acéltermék- és élelmiszerpiac destabilizálódása káros hatásainak minimalizálására. Hangot adott meggyőződésének, hogy a válsághelyzet annak bizonyítéka, hogy Európának nagy szüksége van a megbízható energetikai együttműködésre. Rámutatott, hogy a Gazprom maradéktalanul teljesíti a hosszú távú szállítási szerződéseket.

Borítókép: Maxim Shemetov