Több gázt szállít a Gazprom az európai tárolóiba

Putyin szerint ez lehetővé teszi a Gazpromnak, hogy teljesítse szerződéses kötelezettségeit, és hogy kedvezőbb helyzetet teremtsen az európai energiapiacon.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 27. 21:02
An employee checks a gas valve at the Atamanskaya compressor station, part of Gazprom's Power Of Siberia gas pipeline outside the far eastern town of Svobodny
Az enyhe tél is hozzájárult az orosz gázexport tavalyi csökkenéséhez Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán elrendelte, hogy a Gazprom gázipari vállalat novemberben növelje meg szállításait az európai föld alatti gáztárolóiba. Putyin arra utasította Alekszej Miller Gazprom-elnököt, hogy miután a vállalat november 7-ig vagy 8-ig befejezi a gáz szivattyúzását az orosz föld alatti tárolókba, kezdje meg a tervezett munkálatokat a saját európai – ausztriai és németországi – föld alatti tárolóiba irányuló gázmennyiség növelésére.

Az államfő szerint 

ez lehetővé teszi a Gazpromnak, hogy megbízhatóan, stabilan és ütemezetten teljesítse szerződéses kötelezettségeit, valamint hogy az őszi és téli időszakban ellássa gázzal európai partnereit, és hogy egészében kedvezőbb helyzetet teremtsen az európai energiapiacon.

Az orosz elnök a Jamal gázmezőinek kiaknázásáról szóló tanácskozáson megismételte korábbi vélekedését, amely szerint az európai energiaválság okai között kiemelt helyen szerepel az amerikai cseppfolyósított földgázszállítások visszaesése.

Egyébként ezt a Gazprom pótolta, és még többet is szállított, mint amennyit az amerikaiak és a közel-keleti szállítók levettek

– tette hozzá. Azt is elmondta, hogy Oroszország nem érdekelt az európai gázárak emelkedésében, ezért lépéseket tesz a helyzet stabilizálása érdekében. Úgy vélekedett, hogy az európai energiapiacokon uralkodó feszültség a szoros gazdasági kapcsolatok miatt kockázatot jelent Oroszországra nézve is.

Az elnök közölte azt is: utasította a kormányt, hogy november 1-ig dolgozzon ki tervet az európai energiahiány és a műtrágya-, acéltermék- és élelmiszerpiac destabilizálódása káros hatásainak minimalizálására. Hangot adott meggyőződésének, hogy a válsághelyzet annak bizonyítéka, hogy Európának nagy szüksége van a megbízható energetikai együttműködésre. Rámutatott, hogy a Gazprom maradéktalanul teljesíti a hosszú távú szállítási szerződéseket.

Borítókép: Maxim Shemetov

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.