időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

A dollárbaloldal három hazugságát cáfolta Rákay Philip + videó

A harmadik negyedévben több mint 50 milliárd forintos többlettel zártak az önkormányzatok

A GDP 7,7 százalékán állt az államháztartás éves hiánya szeptember végén

Magyar Nemzet
2021.11.17. 13:17 2021.11.17. 14:33
 A GDP 7,7 százalékán állt az államháztartás éves hiánya szeptember végén

A harmadik negyedévben az aktuális három hónapban mért GDP 4,2 százalékát tette ki az államháztartás nettó finanszírozási igénye, amely összegszerűen 572 milliárd forintot jelentett. A szeptember végén zárult egy évben az államháztartás hiteligénye 4013 milliárd forint, ez a GDP 7,7 százaléka volt – erről szerdán tette közzé értékelését a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A vizsgált időszakban a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 548 milliárd forint, a társadalombiztosítási alapoké 74 milliárd, míg a helyi önkormányzatok 51 milliárd forintos többlettel zárták a július–szeptemberi három hónapot.

Az Eximbank adósságával együtt az államháztartás névértéken számított konszolidált bruttó adóssága szeptember végén 42 106 milliárd forint, azaz a GDP 80,5 százaléka volt, míg a pénzügyi eszközök nem konszolidált állománya a nemzeti össztermék 42,9 százalékát, nem konszolidált kötelezettségei a GDP 98,7 százalékát tették ki. 

Szeptember végéig látványosan tovább nőtt a magyarok kezében lévő lakossági állampapírok állománya                                                                                                                                   Fotó: Kurucz Árpád

Július és szeptember között kiugró mértékben nőtt az államkötvény-állomány, a fő partnerszektor pedig a külföld volt, míg a pénzügyi vállalatok és a háztartások nettó állampapír-vásárlásai elmaradtak az előző negyedévektől – állapította meg az MNB.

A háztartások nettó finanszírozási képessége a szeptember végén zárult egy évben 2824 milliárd forint, a GDP 5,4 százaléka volt – tette hozzá a központi bank az előzetes adatok alapján. 

Borítókép: MNB (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.