A GDP 7,7 százalékán állt az államháztartás éves hiánya szeptember végén

Július és szeptember között kiugró mértékben nőtt az államkötvény-állomány, míg a pénzügyi vállalatok és a háztartások nettó állampapír-vásárlásai elmaradtak az előző negyedévektől.

Magyar Nemzet
2021. 11. 17. 13:17
Budapest 20160108 Magyar Államkincstár állampapír forgalmazás Fotó: Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmadik negyedévben az aktuális három hónapban mért GDP 4,2 százalékát tette ki az államháztartás nettó finanszírozási igénye, amely összegszerűen 572 milliárd forintot jelentett. A szeptember végén zárult egy évben az államháztartás hiteligénye 4013 milliárd forint, ez a GDP 7,7 százaléka volt – erről szerdán tette közzé értékelését a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A vizsgált időszakban a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 548 milliárd forint, a társadalombiztosítási alapoké 74 milliárd, míg a helyi önkormányzatok 51 milliárd forintos többlettel zárták a július–szeptemberi három hónapot.

Az Eximbank adósságával együtt az államháztartás névértéken számított konszolidált bruttó adóssága szeptember végén 42 106 milliárd forint, azaz a GDP 80,5 százaléka volt, míg a pénzügyi eszközök nem konszolidált állománya a nemzeti össztermék 42,9 százalékát, nem konszolidált kötelezettségei a GDP 98,7 százalékát tették ki. 

Szeptember végéig látványosan tovább nőtt a magyarok kezében lévő lakossági állampapírok állománya                                                                                                                                   Fotó: Kurucz Árpád

Július és szeptember között kiugró mértékben nőtt az államkötvény-állomány, a fő partnerszektor pedig a külföld volt, míg a pénzügyi vállalatok és a háztartások nettó állampapír-vásárlásai elmaradtak az előző negyedévektől – állapította meg az MNB.

A háztartások nettó finanszírozási képessége a szeptember végén zárult egy évben 2824 milliárd forint, a GDP 5,4 százaléka volt – tette hozzá a központi bank az előzetes adatok alapján. 

Borítókép: MNB (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.