Budapesten lehet leghamarabb lakást vásárolni

A magyar fővárosban 8,5 évnyi nettó átlagbér szükséges egy 50 négyzetméter alapterületű lakás megszerzéséhez.

Magyar Nemzet
2021. 11. 24. 10:35
null
Eladó Kiadó Lakások Airbnb. 20200708 Budapest Foto Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesten lehet leggyorsabban lakáshoz jutni a visegrádi országok fővárosai közül

 

Megváltozott a közép-európai fővárosok lakáspiaca és a fizetéshez mért lakásárak szerinti sorrendje az Ingatlan.com legújabb kutatása szerint, amely a hivatalos adatok alapján azt vizsgálta, hogy hány évre jutó nettó átlagfizetésből lehet megvásárolni egy budapesti, prágai, pozsonyi, varsói és bukaresti lakást. 

Érdekes összefüggésekre jöttek rá. Eszerint például az idei második negyedévben egy 50 négyzetméteres prágai vagy pozsonyi lakásért több mint 50 millió forintnak megfelelő összeget kellett fizetni, miközben ebben a méretben a lakás vételára Varsóban alig több mint 42 millió, Budapesten pedig 36 millió forint alatt maradt. 

A bérek és a négyzetméterárak változásai átformálták a városok rangsorát Fotó: Havran Zoltán

Megállapították: a magyar fővárosban 8,5 évnyi nettó átlagbér szükséges egy ilyen alapterületű lakáshoz, míg Prágában 8,6, Varsóban pedig 8,8 évnyi helyi átlagfizetés szükséges ahhoz, hogy egy 50 négyzetméteres ingatlanhoz hozzájusson valaki. Pozsonyban a spórolás átlagos ideje majdnem 11 évre rúgna – mutat rá a portál felmérése. Kimutatták azt is, hogy ugyan a román fővárosban a legalacsonyabbak a négyzetméterárak (28,5 millió forintnyi lejbe kerül egy ekkora ingatlan), Bukarestben az átlagfizetések alapján több mint 9 év kell az 50 négyzetméteres lakás megszerzéséhez.

– Ahogy Magyarországon, úgy a többi visegrádi országban is emelkedtek a bérek, míg a lakáspiacon ugyancsak feljebb mentek az árak, de eltérő ütemben az elmúlt három évben, mi átrendezte a korábbi sorrendet. 

A járvány a külföldiek és belföldiek befektetési célú vásárlásait visszavetette, de hosszabb távon Közép-Európa fővárosai újra népszerűek lesznek a köreikben 

– jegyezte meg a trendek kapcsán Balogh László vezető gazdasági szakértő.

Mint mondta, a 2018-as helyzethez képest valamennyi fővárosban drágultak a lakások a fizetésekhez képest. Az akkori arányokhoz képest most szinte mindenhol minimum fél-egy évvel többet kell dolgozni a példaként vizsgált ingatlanért, de 

a fővárosok közül legalább Budapesten lehet a legrövidebb idő alatt lakáshoz jutni. 

 

 

Borítókép: eladó lakás Budapesten (Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.