Csúcsot döntött a villamos energia ára az ősz elején

Historikus magasságokba emelkedtek szeptemberben a villamos energia másnapi piaci árai a primer források drágulása és a megnövekedett kereslet miatt.

Magyar Nemzet
2021. 11. 17. 15:46
Datteln, 2020. mjus 29. Gz szll fel a Datteln IV sznermbl a nmetorszgi Dattelnben 2020. mjus 29-n. Az Uniper nmet energiavllalat azt tervezi, hogy zembelltja az ermvet mjus 30-n. Az Uniper korbbi anyavllalata, az E.ON dsseldorfi szkhely ram- s gztrsasg fektette le az erm alapkvt 2007-ben. Krnyetvdk tbbszr tntettek az erm megptse ellen. MTI/EPA/Friedemann Vogel Fotó: Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legfrissebb piacmonitoring-riportját tette közzé a hét közepén a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH), amely szerint 

szeptemberben a villamos energia másnapi piac árai historikus magasságokba emelkedtek. 

Mint írják, az áremelkedést főként az úgynevezett primer energiaforrások, vagyis például a gáz, a feketeszén esetén tapasztalt drágulás okozta, illetve az, hogy idén már bővült a kereslet – éves összevetésben 2,2 százalékkal – Európában. 

 Régiószerte magasba szöktek a szeptemberi piaci árak Fotó: 123RF

Az áremelkedésben közrejátszott az alacsonyabb európai megújulótermelés is – állapította meg az MKEH, amely hozzátette: ezt az adta, hogy a német szélerőművi termelés 25 százalékkal csökkent a nyár végi hasonló értékhez képest, míg az osztrák vízerőművi termelés 31, a balkáni pedig 20 százalékkal múlta alul az augusztusi eredményt az ősz elejére.

Azt is jelezték, hogy régiós szinten, országonként hasonlóan alakult a drágulás trendje, és például nem alakult ki jelentős különbség a német és a magyar piac között. A számok ezt úgy mutatják, hogy a német havi átlagos DAM ár 55 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest és elérte a 128 euró/MWh-s szintet, a magyar piacon pedig 135,1 euró/MWh volt a havi átlagár.

 

Jövőre is csúcson

 

Történelmi csúcsokon várhatók a jövő évi villamosenergia-árak is, aminek oka alapvetően a szén és földgáz tarifájának emelkedése volt 

– előbbi 40, utóbbi 70 százalékos drágulást jelent. 

Az energiahivatal összegzése rámutat arra is, hogy a magyarországi villamosenergia-fogyasztás szeptemberben 1,1 százalékkal, míg a termelés 7,3 százalékkal volt kisebb a 2020-as azonos időszakinál, bár a hazai kínálatot az erőművi karbantartások és a magas földgázárak is korlátozták. 

A kieső hazai termelést az import emelkedése pótolta 

– derül ki az adatsorból.

 

Szokatlan irányok

Kitértek a kereskedelmi áramlásokra is, amelyek a szokásostól eltérően alakultak, mivel Magyarország nettó exportőri pozícióba került Ausztriával, továbbá nettó importőr pozícióba Romániával szemben. 

Eközben folyamatos volt a kivitel a szlovák–magyar határon, és telítetté vált a szlovák–magyar irányú áramlás – a kereskedési órák csaknem harmadában telítődött a kapacitás. 

Borítókép: Datteln, gőz száll fel a szélerőműből Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.