Drágább lesz idén a fenyőfa

A legkedveltebb nordmann fenyő ára méterenkénti ára a 7000-8000 forintot is elérheti.

Körömi Köpöncei Csilla
2021. 11. 23. 15:06
Debrecen, 2020. december 25. El nem adott fenyõfák egy elárusítóhelyen karácsony elsõ napján Debrecenben 2020. december 25-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fenyőfák piacán is drágulás várható idén, a díszkertészek szerint 10-20 százalékkal magasabb áron kelhetnek el a karácsonyfának való növények. 

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete közölte: a legnépszerűbbnek számító fajta, a nordmann fenyő ára az árfolyamváltozás miatt akár húsz százalékkal is nőhet. Ebből a típusból ugyanis még mindig jelentős mennyiség érkezik külföldről. A nordmann fenyő méterenkénti ára így elérheti a 7000-8000 forintot. A lucfenyő méterenként 4000-5000 forintba, az ezüstfenyő 5000-6000 forintba kerül majd, de egyre több helyen darabárat határoznak meg az eladók. 

A távirati iroda tájékoztatása szerint Magyarországon az emberek évente 1,8-2 darab millió karácsonyfát vásárolnak. A szervezet abban bízik, hogy a koronavírus-járvány nem befolyásolja majd a vásárlási kedvet, és zavartalanul folyhat az árusítás is. Az értékesítés nagyrészt faiskolai árudákban, közterületeken és online történik. 

Hazánkban mintegy háromezer hektáron termesztenek fenyőfát, főleg Vas, Zala és Somogy megyében. A fák kitermelése november második felében kezdődik, először a földlabdás fenyőfákkal, amelyet az export követ. A környező országokba, a román és szlovák piacra vegyesen kerülnek a fajták. Importként pedig főleg nordmann fenyő érkezik, nagyrészt Dániából, a behozatal 500-600 ezer darabot tesz ki. A nordmann fenyő iránti, évek óta erősödő keresletre válaszul az elmúlt tíz évben nagy mennyiségben telepítették a magyar gazdálkodók is, így idén széles választék várja a vásárlókat. 

A szakmaközi szervezet azt tanácsolja, hogy aki csak teheti, őstermelőknél, bejáratott, megbízható árusítóhelyeken vásárolja meg a fenyőt, hiszen azokat csak decemberben vágják ki, ezért tartósabbak és szebbek is. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.