Gyümölcsválság fenyegeti a hazai pálinkafőzdéket

Töretlen a pálinka népszerűsége hazánkban, az időjárás okozta terméskiesés ugyanakkor kihívás elé állítja a gyümölcspárlat előállításával foglalkozó vállalkozásokat.

Magyar Nemzet
2021. 11. 11. 14:45
2020.05.08. Kosd Lunczer Attila pálinkafőzdéjében kézfertőtlenítőt gyártanak. Fotó : Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a nem ipari méretben végzett pálinkafőzés adómentessé tétele idén januártól átlagosan több mint harmadával olcsóbbá tette a gyümölcspárlatok előállítását, a pálinkafőzők mégsem lehetnek maradéktalanul elégedettek az idei évvel: a fagy ismét jelentős terméskiesést okozott, a külföldi vendégek elmaradása pedig további érzékeny veszteségeket jelent az eladásra termelő kereskedelmi főzdéknek. 

Az elmúlt években alaposan megtépázta a hazai gyümölcsültetvényeket az időjárás, a szélsőséges környezeti viszonyok a termésátlagokban is jelentkeztek. A Központi Statisztikai Hivatal által közölt adatok szerint például kajszibarackból 2020-ban körülbelül feleannyi termést takarítottak be a gazdák, mint négy évvel korábban, ráadásul a termőterület is jelentősen, mintegy ezer hektárral csökkent. Az almatermés ugyanebben az időszakban szintén húszszázalékos visszaesést szenvedett el. A szerényebb hozamok értelemszerűen a hazai pálinkaágazatra is hatással vannak. Az Agroinform.hu az elmúlt hetekben nem reprezentatív felmérést készített a témában. A felmérésben részt vevő magánfőzők vagy bérfőzetők hetven százaléka nyilatkozta azt, hogy komoly gonddal küzd a saját gyümölcsből való cefre előállításával, húsz százalékuk azt is gyakorinak nevezte, hogy vegyes cefrét kénytelen készíteni a megfelelő főzési mennyiségek előteremtése érdekében. 

A pálinka népszerűsége ugyanakkor töretlen, amit a magán pálinkafőzés legalizálása is tovább erősített. Egyre többen foglalkoznak pálinkakészítéssel az országban, a bejelentett magánfőző berendezések száma Magyarországon ma több mint harmincezer. A saját célra főzött pálinka idén januártól 86 literig adómentessé vált. Ennek hatására a bérfőzdék árat csökkentettek,  így már sokak számára inkább megéri szakemberhez fordulni és bérfőzdébe vinni a cefrét. Így a legjobb eredmény eléréséhez elengedhetetlen szakértelmet elérhető áron tudják igénybe venni. A NAV tájékoztatása szerint a bérfőzdék száma 2021 szeptemberében 548 darab volt, a pálinka-előállítással foglalkozó, adóraktári engedéllyel rendelkező telephelyek száma pedig 196. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.