Kockázatos lehet az online növényrendelés

Ráfizethet, aki a kényelmet helyezve előtérbe próbálja meg beszerezni az otthonát, kertjét ékesítő növényeket. Bár az interneten gombamód szaporodnak a kertészeti webáruházak, az online növényvásárlásnak számos kockázata van.

2021. 11. 07. 6:50
Virág_Kereskedelem. 20200430 Szigetszentmiklós Foto Bach Máte Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könnyen pórul járhatnak azok, akik színes katalógusokból rendelt növényekkel szeretnék szebbé tenni a környezetüket. Bár az online áruházak a dísznövény-kereskedelemben is egyre szélesebb körben válnak elérhetővé, a vásárlóknak ugyanakkor azzal a kockázattal is számolniuk kell, hogy a rendelt áru korántsem lesz olyan szép és egészséges, mint amilyen a webáruház hirdetésében szerepelt. 

Ennek oka rá­adásul nem csak a kereskedő hanyagsága lehet, az érzékeny dísznövények könnyen megsérülhetnek a szállítás során is. Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke szerint az online kereskedelemben ezért elsősorban a nyugalmi időszakban lombtalan növények forgalmazása az elterjedtebb. 

Egy palánta vagy egynyári növény postai szállítása jóval nehézkesebb, ráadásul nagy a kockázata annak, hogy az út során az áru komolyabb sérülést szenved. A díszkertészeti webáruházak esetében egyébként is nagyon vegyes a kép, sokféle minőséggel találkozhat az ember. Szerencsés esetben gond nélkül megérkezik az áru és a növények minőségével sincs probléma, előfordulhat ugyanakkor az is, hogy nem azt kapja a vevő, amit elképzelt.

A szakember szerint nem árt óvatosnak lenni, ezért azt javasolja, hogy csak bevált és kipróbált helyen – egy árudában vagy magánál a termelőnél – vásároljunk dísznövényt.

A vásárlásnak még mindig megvan a maga rítusa, sokan szeretik élőben, a helyszínen kiválasztani a dísznövényeket. Az árudák forgalma ezért nem csökkent az elmúlt időszakban

 – hívta fel a figyelmet a szakmaközi szervezet elnöke. Véleménye szerint azokba a barkácsáruházakban is bizalommal válogathatnak a vevők, amelyeknek külön árudai részlegük van, ott viszonylag nagy forgalom mellett jó minőséget lehet kapni.

Nem ilyen rózsás a helyzet ugyanakkor az üzletláncok és diszkontok esetében. Bár a legtöbb hazánkban is jelen lévő multinál kapható valamilyen dísznövény, az áruházak belső tereiben kínált növények állapota gyakran hagy némi kívánnivalót maga után. 

A szakember szerint ennek oka, hogy a beltéren árusított dísznövények mesterséges megvilágítás mellett, zárt térben vannak, ami előrevetíti azt is, hogy gyorsan tönkremennek majd. Ráadásul ahhoz, hogy egy dolgozó a legszebb állapotban tartsa a növényt, szükség van szakismeretre. Az üzletláncokban jellemzően az árufeltöltő végzi a növények ápolását is, míg a kertészeti árudákban szakképzett személyzet gondoskodik a növényekről.

A növényeladás is egy szakma, egy kertészeti árudában dolgozó kertész kollégák külön felkészítést kapnak arra, miként kell ezeket az árukat fogadni, kezelni, ápolni, illetve a díszítő értéküket a legmagasabb szinten tartani addig, amíg a vevő meg nem vásárolja azt

– emelte ki. 

Nem véletlen tehát, hogy az áruházláncokban gyakran külön pulton különösen olcsón lehet megvásárolni a rosszabb állapotban lévő növényeket. Ezek megvételét a szakember akkor sem ajánlja a fogyasztóknak, ha nagy árkedvezménnyel kínálják a boltokban. Lehet, hogy még élőnek tűnnek, ám nagy valószínűséggel már elindultak a tönkremenetel útján, és már nem fognak magukhoz térni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.