Miniszteri biztos felel a magyar gyógyszeriparért

Palkovics László jelentős pharmaipari és diplomáciai tapasztalattal rendelkező szakembert nevezett ki.

2021. 11. 15. 9:02
Forrás: Mediaworks
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai gyógyszerellátás logisztikai és kereskedelmi biztonsága, a stratégiailag egyre fontosabbá váló pharmaipari szegmens fejlesztése, a hazai és nemzetközi piaci szereplők kapcsolatainak erősítése, valamint az innovatív termékek fejlesztése és piacra juttatásának segítése érdekében 

Szabó Lászlót pharmainnovációért felelős miniszteri biztossá nevezte ki 

Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter – közölte lapunkkal a szaktárca.

Szabó László, az új miniszteri biztos Fotó: Mediaworks

Magyarország sokáig gyógyszernagyhatalomnak számított. A két világháború között az ötödik gyógyszergyártó és exportőr volt a világranglistán, és a KGST is erősen támaszkodott a magyar gyógyszeriparra, amelynek örök jellegzetessége volt, hogy szoros kapcsolatot ápolt a hazai egyetemek orvos- és gyógyszerésztudományi karaival. A világjárvány megmutatta, hogy milyen kiszolgáltatott egy ország, ha nincs megfelelő gyógyszergyártási és -fejlesztési kapacitása. A kormány számos lépést tett az elmúlt évben a magyar egészségipar, ezen belül a gyógyszeripar erősítése érdekében. Kidolgozták az egészségipari stratégiát, 

jelentős, 100 milliárd forintot meghaladó összegű pályázati támogatásban részesültek a vállalatok, megkezdődött a debreceni vakcinagyár építése, a hazai gyártókra és egyetemekre épülő számos kutatási projekt indult útjára.

E folyamat következő lépése a gyógyszergyártás innovációs környezetének fejlesztését irányító miniszteri biztos kinevezése. Szabó László korábban a TEVA vezetője, majd Magyarország washingtoni nagykövete volt. Miniszteri biztosi kinevezéséig kiadónk, a Mediaworks vezérigazgatójaként tevékenykedett.

Borítókép: Szabó László (Fotó: Mediaworks)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.