Rekordévet zárhat idén a lakossági hitelezés

Közel kétezer milliárd forint értékben kötöttek új lakáscélú- és fogyasztásihitel-szerződést a bankok az ügyfelekkel.

Magyar Nemzet
2021. 11. 04. 10:00
null
2020.11.12. OTP Bankfiók foto: Kallus György/Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem jön drámai fordulat, akkor rekordévet zárhat 2021-ben a lakossági hitelpiac: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az év első kilenc hónapjában összesen 1916,8 milliárd forintnyi lakáscélú és fogyasztásihitel-szerződést kötöttek a háztartások és a pénzügyi szolgáltatók, ami 21,5 százalékos emelkedés 2020 azonos időszakához képest – írta a Világgazdaság.

A dinamikus növekedés elsősorban a lakáshitelek iránti igen intenzív keresletnek köszönhető. 

A jegybank statisztikái szerint 974,1 milliárd forintnyi új lakáshitel-szerződés született, ami 40,9 százalékos bővülés a bázisidőszakhoz viszonyítva. Ezzel a havi átlagban jóval százmilliárd forint feletti volumennel kilenc hónap alatt túlszárnyalta a teljes 2020-as teljesítményt a lakáshitelpiac, hiszen akkor 928 milliárd forintnyi szerződést kötöttek a lakossági ügyfelek.

A fogyasztási hitelek új szerződéseinél jóval lassúbb, 6,3 százalékos bővülést mért éves alapon a jegybank, 942,7 milliárd forintos szerződéses összeg mellett. A személyi hitelek az év elején még visszafogottan teljesítő piaca viszont felélénkült: szeptember végéig 355,6 milliárd forintnyi új kölcsönre kötöttek szerződést a háztartások, bő egyharmaddal többre, mint egy éve.

A jegybank adatai szerint a lakossági hitelek állománya 9130,8 milliárd forintot ért el szeptember végén, ami 16 százalékot meghaladó bővülés, ebben ugyanakkor még érezhető szerepe volt a 2020 márciusa óta tartó hiteltörlesztési moratóriumnak is.

A borítókép illusztráció (Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.