Szeptemberben még bőven drágult a gáz

Akár a megawattóránkénti tíz eurós prémiumot is hajlandó volt kifizetni a piac, akkora volt a hiány.

Magyar Nemzet
2021. 11. 15. 15:34
An engineer oversees the gas distribution system in Kiskundorozsma
Magyarország is jól járhat a török földgázkincs kitermelésével Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az álalános kínálati hiány mellett továbbra is a földgáz árának növekedése volt megfigyelhető szeptemberben – derül ki a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) havi földgáz-piacmonitoring jelentéséből. Az árak a felfokozott piaci reakciók eredményeként dinamikusan növekedtek. A földgáz iránti megnövekedett forrásigény szeptemberben már nemcsak a Távol-Keletet, hanem Európát is jellemezte. Az európai piac Ázsiával szemben a hónap végére – a szállítási költségeltérést is figyelembe véve – megawattóránként megközelítőleg tíz euró prémiumot is adott a tengeren érkező cseppfolyósgáz-szállítmányokért (LNG).

A szeptemberi spot árak augusztushoz képest 75 százalékkal növekedtek, amihez az alacsony tárolói töltöttségi szintek miatt kialakult pánik, és az Északi Áramlat 2 üzembe helyezésének várható időpontjával kapcsolatos bizonytalanság is hozzájárult.

Az árakat növelte az is, hogy az előző hónaphoz képest szeptemberben csökkent az európai földgázimport, kevesebb norvég és orosz földgáz érkezett az európai piacra, igaz, az LNG-behozatal kismértékben nőtt. A kínálat érdemi növekedésére a piac továbbra sem számít, sőt a piaci korrekciót egyre későbbi időpontra teszi.

A hazai földgázfelhasználás öt százalékkal volt alacsonyabb a tavaly szeptemberi mennyiségnél, és befejeződött a 2021/2022. téli időszakra vonatkozó betárolás: a magyarországi tárolók töltöttségi szintje jelentősen meghaladta a hónap végén az uniós szintet és a régiós átlagot.

Borítókép: Mérnök dolgozik az FGSZ kiskundorozsmai elosztójánál (Fotó: Reuters/Balogh László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.