Többen dolgoztak októberben, mint a járvány előtt

A gazdaságban ismét jelen van a munkaerőhiány, ami újra elősegítheti a bérek emelkedését.

Magyar Nemzet
2021. 11. 29. 9:41
null
Gyõr, 2020. április 28. A koronavírus elleni védekezés részeként fólialapokkal elválasztott összeszerelõ sor az Audi Hungaria Motor Kft. gyõri gyárának jármûszerelõ részlegében 2020. április 27-én. Ezen a napon sikeresen újraindult az Audi Hungaria jármûgyártása, mind a présüzemben, karosszériaüzemben, lakkozóban és a jármûszereldében. Elsõ lépésben egy mûszakban kétezer jármûgyári munkatárs kezdte meg munkáját. A jármûszereldében mûszakonként jelenleg 250 autót gyártanak, a vállalat a termelést a következõ hetekben fokozatosan szeretné felfuttatni. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A foglalkoztatás szintje továbbra is kedvezően alakul a magyar gazdaságban, többen dolgoznak, mint a vírus megjelenése előtti időszakban. Ez egyben azt is jelenti, hogy a gazdaságban ismét jelen van a munkaerőhiány, ami újra elősegítheti a bérek emelkedését – kommentálta Regős Gábor a hétfőn megjelent foglalkoztatási adatokat. 

A Központi Statisztikai Hivatal közölte: októberben a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4,688 millió volt, 86 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A fő mutatóként használt háromhavi mozgóátlag szerint augusztus–októberben a foglalkoztatottak száma 4,677 millió volt, 53 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A 15–64 évesek közül 4,573 millióan minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportra jellemző foglalkoztatási ráta 73,8 százalék volt, 1,4 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 75 ezerrel nőtt, csökkent viszont a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjaié 15 ezerrel, a közfoglalkoztatottaké nyolcezerrel egy év alatt.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a magas foglalkoztatási szintben szerepe lehet

  • a szabad munkahelyek válság előtti nagy számának,
  • a magas beruházási rátának,
  • illetve annak, hogy a lezárások idején viszonylag kevés munkahely szűnt meg részben a kormányzati támogatások miatt is.

Kiemelte, hogy továbbra is egyre kevesebben vannak azok, akik magyar háztartásban élnek, de külföldön dolgoznak, a szám némileg elmarad a vírus megjelenése előtti szinttől, azaz nem mindenki tért vissza külföldre dolgozni, aki korábban ott elvesztette állását. Ezt részben a turizmus visszaszorulása, részben pedig a határokon való nehezebb átjárás magyarázhatja.

A közfoglalkoztatás esetében szintén kismértékű csökkenést láthatunk, ami azt jelzi, hogy nem ennek a növekedése magyarázza a foglalkoztatás emelkedését. Kedvezőtlen ugyanakkor, hogy a fiatalok foglalkoztatása is némileg mérséklődött.

A munkanélküliség ismét négy százalék alatt van, ami rendkívül alacsony, de a korábbi 3,5 százalék körüli szintnél magasabb, tehát itt még lehet tartalék a gazdaságban. A következő időszakban a munkaerőhiány és az alacsony tartalékok miatt a foglalkoztatás stagnálása lesz jellemző Regős Gábor szerint. Hozzátette: a járvány negyedik hullámában jelentősebb korlátozás elrendelésére eddig nem került sor, ami segíti a gazdaság működését, azonban a pandémia miatti rendezvénylemondások és a nagyobb óvatosság a vendéglátást ismét nehéz helyzetbe hozhatja, ott csökkenhet a foglalkoztatás.

Borítókép: a koronavírus elleni védekezés részeként fólialapokkal elválasztott összeszerelő sor az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárának járműszerelő részlegében 2020. április 27-én (Fotó: Krizsán Csaba/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.