Bőven van gáz a hazai tárolókban

Nincs olyan ellátási helyzet, hogy korlátozni kellene a lakossági földgázfogyasztást.

Magyar Nemzet
2021. 12. 20. 16:40
Hajdúszoboszló, 2020. január 8. A Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelye 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehet olyan extrém hideg, hogy korlátozni kelljen a lakossági gázfogyasztást. A tárolókban lévő mennyiség mellé folyamatosan érkezik az utánpótlás Oroszországból és a hazai lelőhelyekről – mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese.

Az MEKH számos modellszámítást végzett a különböző hőmérsékleti forgatókönyvekre, és ez alapján nincs olyan ellátási helyzet, hogy korlátozni kellene a magyar lakosság földgázfogyasztását. A legnagyobb hidegben is elegendő a rendelkezésünkre álló gázmennyiség, és bőséges a biztonsági tartalékunk is – hívta fel a figyelmet Ságvári Pál. 

Az MEKH elnökhelyettese elmondta, a magyar lakosság éves teljes fogyasztási igénye, hőmérséklettől függően, átlagosan 3,5–4 milliárd köbméter, és jelenleg 3,7 milliárd köbméter, azaz nagyjából egy teljes fűtési szezonra elég mennyiség áll a tárolókban. A hazai tárolói készletszint folyamatosan nyomon követhető az MEKH honlapján.

Forrás: MEKH

Az elmúlt két év kiugró készletszintjét az Ukrajna és Oroszország közötti geopolitikai feszültségek, a 2019 végén lejárt az orosz–ukrán tranzitmegállapodás, valamint a hazai ESZ célú hosszú távú szerződés hiánya indokolta. Ezek miatt a kereskedők 2019-ben és 2020-ban a szokásosnál több gázt tároltak be. Jelenleg azonban Ukrajna és Oroszország között él a tranzitmegállapodás, ráadásul az október végén megkötött hosszú távú orosz–magyar szerződés értelmében már nem Ukrajna, hanem elsősorban Szerbia felől érkezik hazánkba az importgáz. A déli betáplálási pont megnyitásával Magyarország kezelte az ukrán–orosz tranzitkockázatot.

Hazánk kiemelkedően magas készletekkel rendelkezik fogyasztásarányosan az unióban. Magyarországnál minimálisan többet csak Szlovákia és Ausztria tárolt be, de mindkettő tranzitország, így jellemzően nem csak a saját felhasználásuk biztosítására tárolnak.

A fogyasztók téli ellátása három forrásból történik: a hazai kitermelésből, importból és a tárolókból. A hazai tárolókban lévő 3,7 milliárd köbméter gázból 2,8 milliárd a kereskedelmi készlet, ez elég lesz nagy hideg esetén is. De ha kell, ott a Nyugat-Európában unikumnak számító 0,9 milliárd köbméter stratégiai készlet is. Magyarország 2006 környékén, az ukrán–orosz gázvita miatt döntött úgy, hogy létrehozza a stratégiai gáztárolókat, amelyeket csak akkor használunk, ha valamilyen ellátási zavar keletkezik. A stratégiai készlet jó ideje megvan, de még nem kellett hozzányúlni – mondta Ságvári Pál.

Borítókép: A Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelye (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.