időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

Eloszlatnák a húsiparral kapcsolatos tévhiteket

Köpöncei Csilla
2021.12.18. 18:18
Eloszlatnák a húsiparral kapcsolatos tévhiteket

Az állati termékekkel kapcsolatos tévhitek eloszlatása érdekében Húsba vágó tények címmel ingyenes online kiadványsorozatot készített a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A köztestület szerint az elmúlt években felerősödtek az állattenyésztés elleni alaptalan támadások, a szélsőséges nézeteket valló civil szervezetek negatív kampányainak rendre célpontjai a gazdálkodók, a hús- és a tejipar. A számos esetben egyoldalú szemléletű és tudományos alapok nélküli vagy féltudományos támadások rossz irányba befolyásolják a fogyasztók állattenyésztőkről, állattartásról, állati termékekről alkotott véleményét. Holott a gazdálkodóknak folyamatosan szigorodó klíma- és környezetvédelmi, valamint állategészségügyi és -jóléti szabályozásoknak kell megfelelniük.

Az alaptalan támadások ellen a Copa-Cogeca – az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek legnagyobb érdekképviseleti szervezete – is rendre felemeli a hangját. A kamara a Copa-Cogeca gondolatébresztő anyagaira építve állította össze kiadványsorozatát. 

Az online letölthető tájékoztató anyagok az állattenyésztéshez, az állati termékek előállításához, az állategészségügyhöz és -jóléthez, valamint a környezetvédelemhez kapcsolódó tudnivalókat tartalmazzák.

A kiadványok olyan fontos kérdéseket válaszolnak meg, hogy elképzelhető-e a világ állattenyésztés és haszonállatok nélkül? Az ötrészes sorozat első kötete Az állattenyésztés és az állatitermék-előállítás jelentősége címet viseli. Ebben az ágazat vidéki élethez való kapcsolódásáról, a hús étkezési kultúránkban elfoglalt helyéről, a kiegyensúlyozott táplálkozásról és a természetes húsok ökológiai lábnyomáról olvashatnak az érdeklődők. 

Az Állatjólét című második kötet az állatjólét és az állategészségügy közötti kapcsolatot, a zárt és a nem zárt tartásban nevelt állatokat érő stresszhatások kezelését, valamint az egyes alkalmazott gazdálkodási gyakorlatokat, az állatok szállításával és vágásával kapcsolatos tévhitek cáfolatait ismerteti. A harmadik kötet az állategészségügyi kérdéseket járja körül. 

A kiadványsorozat újabb két kötete – Környezetvédelem, valamint Gazdálkodás és vidéki élet címmel – a közeljövőben készül el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Szabad Föld/Németh András Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.