Eloszlatnák a húsiparral kapcsolatos tévhiteket

Kiadványsorozattal tenné helyre a NAK az állattartást és -feldolgozást érintő hamis állításokat.

2021. 12. 18. 18:18
Baromfiudvar kakas Biritz Ákos artista tanyája gazdasága Jászfényszaru 2021.05.15 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állati termékekkel kapcsolatos tévhitek eloszlatása érdekében Húsba vágó tények címmel ingyenes online kiadványsorozatot készített a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A köztestület szerint az elmúlt években felerősödtek az állattenyésztés elleni alaptalan támadások, a szélsőséges nézeteket valló civil szervezetek negatív kampányainak rendre célpontjai a gazdálkodók, a hús- és a tejipar. A számos esetben egyoldalú szemléletű és tudományos alapok nélküli vagy féltudományos támadások rossz irányba befolyásolják a fogyasztók állattenyésztőkről, állattartásról, állati termékekről alkotott véleményét. Holott a gazdálkodóknak folyamatosan szigorodó klíma- és környezetvédelmi, valamint állategészségügyi és -jóléti szabályozásoknak kell megfelelniük.

Az alaptalan támadások ellen a Copa-Cogeca – az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek legnagyobb érdekképviseleti szervezete – is rendre felemeli a hangját. A kamara a Copa-Cogeca gondolatébresztő anyagaira építve állította össze kiadványsorozatát. 

Az online letölthető tájékoztató anyagok az állattenyésztéshez, az állati termékek előállításához, az állategészségügyhöz és -jóléthez, valamint a környezetvédelemhez kapcsolódó tudnivalókat tartalmazzák.

A kiadványok olyan fontos kérdéseket válaszolnak meg, hogy elképzelhető-e a világ állattenyésztés és haszonállatok nélkül? Az ötrészes sorozat első kötete Az állattenyésztés és az állatitermék-előállítás jelentősége címet viseli. Ebben az ágazat vidéki élethez való kapcsolódásáról, a hús étkezési kultúránkban elfoglalt helyéről, a kiegyensúlyozott táplálkozásról és a természetes húsok ökológiai lábnyomáról olvashatnak az érdeklődők. 

Az Állatjólét című második kötet az állatjólét és az állategészségügy közötti kapcsolatot, a zárt és a nem zárt tartásban nevelt állatokat érő stresszhatások kezelését, valamint az egyes alkalmazott gazdálkodási gyakorlatokat, az állatok szállításával és vágásával kapcsolatos tévhitek cáfolatait ismerteti. A harmadik kötet az állategészségügyi kérdéseket járja körül. 

A kiadványsorozat újabb két kötete – Környezetvédelem, valamint Gazdálkodás és vidéki élet címmel – a közeljövőben készül el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Szabad Föld/Németh András Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.