Energiahatékony otthonokat finanszíroz az Erste Bank

Zöld jelzáloglevelet bocsátottak ki, a befolyt összegből jól szigetelt lakások épülhetnek.

2021. 12. 13. 16:40
null
Építkezés, építőipar, lakás, ingatlan, munkaerő, gazdaság, Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Erste Jelzálogbank Zrt. kibocsátotta első, 2029. május 23-án lejáró zöld jelzáloglevelét 1,7-szeres túljegyzés mellett, 10,4 milliárd forint névértékben a Budapesti Értéktőzsdén – tájékoztatta a pénzintézet az MTI-t. A közleményben kiemelték, hogy 

a kibocsátott jelzáloglevélből befolyó forrást a pénzintézet a következő két évben olyan lakossági jelzáloghitelek refinanszírozására fordítja, amelyekhez tartozó lakóingatlanok megfelelnek a nemzetközi sztenderdben támasztott szigorú energiahatékonysági elvárásoknak.

Az Erste a jelzáloglevél-kibocsátási stratégiáját összehangolta a Magyar Nemzeti Bank zöld jelzáloglevél-vásárlási programjával, valamint figyelembe vette a nemzetközileg széles körben elfogadott, Climate Bond Initiative által kialakított elvárásokat. Kármán András, az Erste Jelzálogbank Zrt. elnök-vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta, a zöldjelzáloglevél-kibocsátással hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyarországi lakásállomány energiahatékonyabb, fenntarthatóbb legyen. Az Erste Bank az NHP Zöldotthon-lakáshitel program indulása óta csaknem háromszáz hitelkérelmet fogadott be 6,3 milliárd forint értékben, és további 9,4 milliárd forintnyi ügylet van folyamatban. 

Az építtetők 88 százalékát foglalkoztatja, hogy otthona a környezeti szempontokat is figyelembe vegye, fenntartható legyen, 

közel harmaduk pedig már tett is lépéseket azért, hogy ilyen lakásban éljen – idézték fel az Erste Bank idén ősszel készült felmérése eredményét.

 

Borítókép: Lakásépítés Budapesten (Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.