időjárás 29°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Hatalmas az a kár, amelyet Bige László és cégei okoztak

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.03. 15:10
Hatalmas az a kár, amelyet Bige László és cégei okoztak

– A 36 milliárd forintot is elérheti az a kár, amelyet az elmúlt hét évben a műtrágya-kartellezéssel Bige László és cégei okoztak a magyar gazdálkodóknak – közölte az MTI-vel pénteken a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, szombathelyi sajtótájékoztatóját követően. Győrffy Balázs úgy fogalmazott: felháborítónak tartja, hogy a nagyvállalkozó visszaélt piaci fölényével. Szavai szerint teljesen jogos az a kérdés, amit sokan feltesznek: hová lett a pénz? Hozzátette: elgondolkodtató, hogy noha a földgáz ára az elmúlt hetekben jelentősen ingadozott ugyan – tízszeresére is nőtt –, de alacsonyabb volt, mint az októberi csúcs, a műtrágya esetében viszont egy olyan újabb áremelést akarnak „letolni a gazdák torkán”, amelyet a piaci változások még ezzel együtt sem indokolnak.

Győrffy Balázs kifejtette: Bige László piaci erőfölényével, monopol helyzetével él vissza, cégei ugyanis önmagukban képesek a Magyarországon felhasznált műtrágya hatvan százalékát előállítani, aminek jelentős árbefolyásoló hatása van.

– Felháborító, hogy Bige László annak a Márki-Zay Péternek a kampányát támogatja a magyar gazdáktól ellopott forintjaival, aki Hódmezővásárhelyen földadó bevezetésével üzente meg a magyar gazdálkodóknak, hogy tőle a jövőben milyen agrárpolitikára számíthatnak – mondta.

A NAK elnöke szerint a jövőben is biztosítani fogják Magyarországon a műtrágyaellátást, importból fedezhető a gazdálkodók igénye és a Nitrogénművek Zrt. kapacitása közötti különbség, de a szállítás és más piaci tényezők miatt az import se lesz olcsó. A Nitrogénművek Zrt. által alkalmazott bizonytalan árképzés miatt az utóbbi napokban felvetődött a magyarországi műtrágyakivitel esetleges korlátozása, de ez a piac szabad – mondta, hozzátéve: hosszú távon a Magyarországon műtrágyát gyártó cégeknek is az az érdeke, hogy termékeiket biztonságosan, a hazai piacon tudják eladni.

Borítókép: Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa. Fotó: MTI/Balázs Attila

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.