Ismét a hamis méz ellen harcolnak a hatóságok

Bár az előző években úgy tűnt, hogy sikerült megtisztítani a magyar mézpiacot, idén újra több szabálytalanságot tártak fel a hatósági vizsgálatok. Nemrég egy hazai mézcsomagoló üzem termékéről derült ki, hogy nem az van az üvegben, ami a címkén olvasható, a hamisításért több millió forintos bírságra számíthat a vállalkozás. Jó hír ugyanakkor, hogy hamarosan szigorodni fognak a mézre vonatkozó élelmiszerkönyvi előírások, a magyar szabályozás után pedig uniós szinten is változás várható.

2021. 12. 16. 7:08
Méz, mezőgazdaság, aranynektár kft.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak ebben az évben 424, hazai forgalomban kapható mézet ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Bár az elmúlt években és 2021 első felében is egyre kevesebb visszaélésre és hibára derült fény ezen a területen, az év második felében azonban több esetben is intézkednie kellett a hatóságnak. 

Több alkalommal is látókörünkbe kerültek olyan tételek, amelyek növényi eredete eltér a termék megnevezésében megjelölt növénytől. Ez a jogsértés hamisításnak minősül 

– hívta fel a figyelmet a Nébih. 

Legutóbb november végén volt szükség a hatóság közbelépésére, miután egy hazai mézcsomagoló üzem termékéről derült ki, hogy hamis. A hivatal azt követően kezdte el vizsgálni Klenáncz József termékét, hogy a Magyar Mézkiszerelők Egyesülete és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület élelmiszer-laborató­riumi eredményekre hivatkozva jelezte: az akácmézként forgalomba hozott terméknek nincs sok köze az akáchoz.

A hatóság tájékoztatása szerint jelenleg is vannak hasonló okból eljárás alatt álló tételek. A hazai kereskedelemben kapható mézeket a Nébih éves monitoringterv alapján vizsgálja, a szakemberek kiemelt ellenőrzéssel is megvizsgálják a termékek minőségét és a jelölésüket is. A lakossági bejelentéseket is kivizsgálja a ­Nébih, az idén ugyanakkor alig akadt, aki panaszkodott volna a boltokban kapható mézre.

Tíznél kevesebb bejelentés érkezett idén, többek között a ­vizsgálataink közben érkezett bejelentés az általunk már feltárt esetekről, azaz hamisított termékek forgalomba kerüléséről 

– tájékoztatta lapunkat a hatóság. Beérni látszanak az elmúlt években a tudatos vásárlást szorgalmazó kampányok is. A vásárlók ugyanis már nemcsak a termékek árcéduláját nézik meg, hanem azok címkéjét is alaposan átvizsgálják. Ezt tükrözi az is, hogy a ­Nébih számos olyan bejelentést kapott, amelyek szerint a terméktájékoztató megtévesztő volt. 

A legtöbb gond a nem megfelelő minőségű kínai mézekkel volt, a külföldi mézkeverékek csomagolását ugyanis magyar származásra utaló grafikai elemekkel látták el. Ezeket az ügyeket a hatóság kivizsgálta, és a megállapított jogsértést szankcionálta. A feltárt szabálytalanságok esetén pontosan meghatározott előírások szerint szab ki bírságot a hatóság, a legnagyobb összegű szankcióra a mézhamisításon ért vállalkozások számíthatnak. Esetükben több millió forintot is elérhet a büntetés mértéke.

Magyarország területén élelmiszert – ezen belül mézet is – csak abban az esetben lehet forgalmazni, ha azt jogszerűen állították elő és a termék megfelel az élelmiszerekre vonatkozó európai uniós és nemzeti jogszabályoknak. Jó hír, hogy hazánk kezdeményezésére hamarosan módosítani fogják a mézekre vonatkozó euró­pai uniós szabályozást. Eszerint a több országból származó mézek keverése esetén kötelező lesz feltüntetni a származási országok nevét, a keverékhez felhasznált mézek csökkenő mennyiségi sorrendjében. Ezáltal pontosabb tájékoztatást kapnak a fogyasztók arról, hogy az adott üvegben milyen típusú mézek vannak, és azok honnan származnak. 

A hazai szabályozás várhatóan még az uniós javaslat előtt életbe léphet, a Nébih ugyanis kezdeményezte a Magyar élelmiszerkönyv mézzel kapcsolatos előírásainak a módosítását.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.