Mol-részvényekhez juthatnak a cég dolgozói

A gyakorlat azt mutatja, hogy a tulajdonosi szemlélet segít az eredményesség javításában.

Magyar Nemzet
2021. 12. 23. 14:58
null
MOL székház MOL székház Fotó: Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mol közgyűlése ma jóváhagyta a Különleges munkavállalói résztulajdonosi program (KMRP) elindítását: ennek megfelelően a vállalat maximum 180 milliárd forintnyi részvényt értékesíthet a KMRP szervezeteknek, valamint támogatást nyújthat a működési költségekhez. A program finanszírozása munkavállalói hozzájárulásából és kötvények kibocsátásából valósulhat meg.

A programban való részvétel erősíti a munkavállalók tulajdonosi szemléletét, illetve elkötelezettségét a vállalattal szemben, hiszen befektetésük megtérülése nagy részben a Mol-részvény árfolyamának alakulásától függ – közölte a társaság. Hozzátették: a tulajdonosi szemlélet erősítése a vállalat érdeke, hiszen a gyakorlat azt mutatja, hogy segít a pénzügyi és a nem pénzügyi eredményesség javításában is. Ennek megfelelően a hasonló programok gyakoriak az európai nagyvállalatoknál.

Magyarországon a szabályozás idén nyár óta biztosít lehetőséget KMRP indítására, amely abban különbözik a sima munkavállalói részvényesi programoktól, hogy ebben az esetben a munkavállalói oldalról indulhat a kezdeményezés. Így történt ez a Molnál is, ahol a munkatársi érdekszervezet, az üzemi tanács kezdeményezte az indulást, és amelyhez több száz munkavállaló csatlakozott. A program finanszírozási és működési költségeit részben a részvények osztaléka, részben pedig a közgyűlés által jóváhagyott Mol-támogatás fedezi.

A rendkívüli közgyűlés emellett öt évre megválasztotta Bacsa Györgyöt a Mol igazgatósági tagjának.

Borítókép: a Mol budapesti székháza (Fotó: Kallus György/Világgazdaság )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.