időjárás 4°C Fábián, Sebestyén 2022. January 20.
logo

Nem terítette le a negyedik hullám a budapesti albérletpiacot

Magyar Nemzet
2021.12.06. 19:30 2021.12.06. 19:32
Nem terítette le a negyedik hullám a budapesti albérletpiacot

A jelek szerint meg sem kottyant az erőteljes negyedik hullám a budapesti albérletpiacnak, sőt novemberben a bérleti díj szintje éves csúcsot döntött, és a keresleti oldal fizetőképessége sem volt olyan erős tavaly július óta, mint a múlt hónapban – derül ki a Rentingo.com legfrissebb albérletpiaci elemzéséből. Az átlagos budapesti bérleti díj ismét átlépte a 150 ezer forintos szintet, és 153 ezer forintnál nemcsak az egész évi, hanem a tavaly július óta eltelt időszak rekordját is felállította. 

Fotó: Rentingo

Ezzel egyidejűleg a bérlők is hajlandók többet fizetni egy kiadó lakásért, jelenleg ez átlagosan 142 ezer forintot jelent, ami közel másfél éves viszonylatban szintén csúcsnak számít.

A negyedik hullám ellenére tehát kedvező az albérletpiaci hangulat – áll az elemzésben –, ami magyarázható azzal, hogy a koronavírus-járvány korábbi szakaszaival ellentétben most nem léptek életbe olyan jellegű korlátozó intézkedések, amelyek a bérlők és a bérbeadók életére, munkavállalására és ezáltal a fizetőképes keresletre hatással lettek volna. A jelenleg tapasztalható áremelkedést részben már előre jelezte, hogy a múlt hónapban minimálisra csökkent az egyhavi kaucióval bérelhető lakások száma, arányuk tíz százalék alatt van – derül ki az elemzésből. Ezzel párhuzamosan a bérbeadók optimizmusát jelzi, hogy hónapról hónapra növekszik azok aránya, akik nem kéthavi, hanem háromhavi kauciót kérnek el a bérlőktől. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté)