Paks II egyik legfontosabb épületéről dönt a hivatal

Akkor sem lesz baja a reaktornak, ha egy utasszállító repülőgép zuhan az épületre.

Magyar Nemzet
2021. 12. 30. 11:26
Paks II reaktorépület
A paksi kapacitás-fenntartási projekt Fotó: boros Forrás: Paks II. Zrt.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Paks II. Atomerőmű Zrt. december 30-án benyújtotta az 5. blokki reaktorépület (a Paks II projekt 1. épülete) építésiengedély-kérelmét az Országos Atomenergia-hivatalnak (OAH). Az eljárásban szakhatóságként részt vesz a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amely a tűz- és katasztrófavédelmi követelményeknek való megfelelést vizsgálja – közölte honlapján a vállalat. Az építésére vonatkozó engedély elbírálására az OAH-nak 150 nap áll rendelkezésére.

A kettősfalú konténment a nukleáris blokk vasbeton főépülete, amelynek átmérője 52 méter, magassága 72 méter. A konténment körül az úgynevezett „nukleáris sziget” többi épülete és szerkezete csoportosul. A konténment a reaktortartály, a fővízkör, a gőzfejlesztők, az elhasznált fűtőelemek pihentetőmedencéje és az üzemzavari hűtést biztosító rendszerek, valamint kiszolgáló, segéd- és ellenőrző rendszerek elhelyezésére szolgál.  

A kettősfalú konténment feladata egyrészt a radioaktív anyagokat tartalmazó rendszerek elszigetelése a környezettől, másrészt a benne található technológiai rendszerek védelme a külső veszélyeztető tényezőktől. 

A külső vasbeton konténment egy utasszállító repülőgép rázuhanása esetén is képes ellátni a belső védelmet. A konténmentet 0,34 g vízszintes gyorsulású földrengés, jelentős szélterhelés (például tornádó), hő és jégterhelés, valamint külső robbanásból származó légnyomás elviselésére is méretezték.

Az engedélykérelem benyújtása újabb fontos mérföldkő, hiszen az 5. blokki reaktorépület építésiengedély-kérelme az első olyan dokumentum, amely a blokkok üzemeltetéséhez szükséges épület megépítésére vonatkozik.

Forrás: Paks II. Zrt.

Ebben az évben a Paks II. Zrt. több fontos engedélyt megszerzett, illetve novemberben benyújtotta a reaktortartályok gyártási engedélye iránti kérelmet az OAH-nak.

Borítókép: a kapacitásfenntartó beruházás egyik reaktorépületének látványterve (Forrás: Paks II. Zrt.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.