Tartják magukat a magas gázárak

Folytatódott a cseppfolyós szállítmányokért kialakult árharc októberben is, miközben az utóbbi évek leghidegebb őszén kellett elkezdeni a fűtést.

2021. 12. 01. 14:50
null
Zsana, 2012. február 14. Szakember ellenőrzi a gázhűtőtér egyik műszerét az E.ON Földgáz Storage Zrt. zsanai telepén. A magyar földgázmezők, a kereskedelmi tárolók és a stratégiai tároló kereskedelmi része zavartalanul táplálja be a földgázt a nagynyomású szállítórendszerbe. A Földgáz Storage Zrt. négy (Zsana, Pusztaederics, Hajdúszoboszló, Kardoskút) föld alatti gáztárolójában a nyáron betárolt gázmennyiség fele még mindig rendelkezésre áll, ez 30,5 százalékos telítettséget jelent. Az E.ON Földgáz Storage jelenleg napi 30 millió köbméter gázt, az ország gázellátásához szükséges mennyiség közel 40 százalékát táplálja a belföldi nagynyomású gázvezetékrendszerbe. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évek legmagasabb októberi gázfogyasztása továbbra is emelkedő másnapi árak mellett történt, ami a világpiacon régóta fennálló kínálati hiány következménye – derül ki a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) havi piacmonitoring elemzéséből. E szerint Magyarországon az októberi földgázfelhasználás megközelítette a tíz terawattórát, elsősorban a szokásosnál hidegebb időjárás miatt. Ez meg is látszik a tárolók töltöttségi szintjén: míg október 15-én 5,15 milliárd köbméter gázt, addig november közepére 4,56 milliárdot tartottak nyilván.

Eközben a földgáz másnapi piaci árai túlnyomórészt a megawattóránkénti kilencven–száz eurós sávban mozogtak, mígnem a szállítások jövőbeli növelését kilátásba helyező orosz nyilatkozatot követően a hónap végére egészen 65 euróig korrigáltak a piacok. (Azóta viszont ismét drágulás figyelhető meg, jelenleg is kilencven euró körül mozog az ár.) Viszont az ázsiai piac továbbra is egyre több cseppfolyós gázt (LNG) kívánt megszerezni, a JKM (Japan/Korea Marker) egész hónapban prémiumot fizetett a holland gáztőzsdével (TTF) szemben a hajón érkező energiahordozóért.

Az orosz bejelentés ellenére valójában csökkent a keleti irányú európai behozatal egy üzemzavar miatt, a mennyiséget viszont sikerült kompenzálni norvég és afrikai LNG-vel. Október 1-jén a Trading Hub Europe (THE) néven új kereskedési hely indult akorábbi NCG és Gaspool összeolvadásából, a lépés egységesítette a teljes német piacot. 

Ez volt az a hónap amelynek első napjától életbe lépett az új, 15 évre szóló orosz–magyar gázszállítási szerződés, amelynek értelmében hazánk a Gazpromtól közvetlenül érkező források nagy részét Ukrajna helyett már Szerbia irányából kapja. A bruttó, teljes behozatal viszont az előző havi felére csökkent, amihez a szokásosnál nagyobb mértékű kitárolással és az Ukrajnába irányuló exportforgalom csökkentésével alkalmazkodott a magyar piac.

A magas árakról az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) által szervezett budapesti eseményen Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese beszélt. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi szélsőséges helyzet nem jelent ellátási válságot, de rámutat arra, hogy a megfizethetőségnek is hasonló prioritást kell élveznie, mint a fenntarthatósági és az ellátásbiztonsági céloknak.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

Borítókép: Zsana, 2012. február 14. Szakember ellenőrzi a gázhűtőtér egyik műszerét az E.On Földgáz Storage Zrt. zsanai telepén (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.