időjárás 4°C Paula, Vanda 2022. January 26.
logo

Tartják magukat a magas gázárak

Somogyi Orsolya
2021.12.01. 14:50 2021.12.01. 15:34
Tartják magukat a magas gázárak

Az elmúlt évek legmagasabb októberi gázfogyasztása továbbra is emelkedő másnapi árak mellett történt, ami a világpiacon régóta fennálló kínálati hiány következménye – derül ki a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) havi piacmonitoring elemzéséből. E szerint Magyarországon az októberi földgázfelhasználás megközelítette a tíz terawattórát, elsősorban a szokásosnál hidegebb időjárás miatt. Ez meg is látszik a tárolók töltöttségi szintjén: míg október 15-én 5,15 milliárd köbméter gázt, addig november közepére 4,56 milliárdot tartottak nyilván.

Eközben a földgáz másnapi piaci árai túlnyomórészt a megawattóránkénti kilencven–száz eurós sávban mozogtak, mígnem a szállítások jövőbeli növelését kilátásba helyező orosz nyilatkozatot követően a hónap végére egészen 65 euróig korrigáltak a piacok. (Azóta viszont ismét drágulás figyelhető meg, jelenleg is kilencven euró körül mozog az ár.) Viszont az ázsiai piac továbbra is egyre több cseppfolyós gázt (LNG) kívánt megszerezni, a JKM (Japan/Korea Marker) egész hónapban prémiumot fizetett a holland gáztőzsdével (TTF) szemben a hajón érkező energiahordozóért.

Az orosz bejelentés ellenére valójában csökkent a keleti irányú európai behozatal egy üzemzavar miatt, a mennyiséget viszont sikerült kompenzálni norvég és afrikai LNG-vel. Október 1-jén a Trading Hub Europe (THE) néven új kereskedési hely indult akorábbi NCG és Gaspool összeolvadásából, a lépés egységesítette a teljes német piacot. 

Ez volt az a hónap amelynek első napjától életbe lépett az új, 15 évre szóló orosz–magyar gázszállítási szerződés, amelynek értelmében hazánk a Gazpromtól közvetlenül érkező források nagy részét Ukrajna helyett már Szerbia irányából kapja. A bruttó, teljes behozatal viszont az előző havi felére csökkent, amihez a szokásosnál nagyobb mértékű kitárolással és az Ukrajnába irányuló exportforgalom csökkentésével alkalmazkodott a magyar piac.

Aláírták az új gázszerződést + videó

Az előnyös ár segít megőrizni az alacsony lakossági díjszabást, a stabil ellátás jelen piaci helyzetben kulcsfontosságú. Ukrajna az Európai Bizottsághoz fordul.

A magas árakról az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) által szervezett budapesti eseményen Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese beszélt. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi szélsőséges helyzet nem jelent ellátási válságot, de rámutat arra, hogy a megfizethetőségnek is hasonló prioritást kell élveznie, mint a fenntarthatósági és az ellátásbiztonsági céloknak.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

Borítókép: Zsana, 2012. február 14. Szakember ellenőrzi a gázhűtőtér egyik műszerét az E.On Földgáz Storage Zrt. zsanai telepén (Fotó: MTI/Rosta Tibor)