Vége a libák és kacsák szállítási tilalmának

A kedvező járványhelyzetnek köszönhetően enyhítésekről döntött a főállatorvos.

Magyar Nemzet
2021. 12. 06. 16:00
null
Kelebia, 2012. augusztus 23. Törzsállományhoz tartozó kacsák a Kelebiai Baromfikeltető Kft. telephelyén 2012. augusztus 23-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A madárinfluenza lassú terjedésének köszönhetően újabb enyhítésekről döntött az országos főállatorvos. Az engedmény a víziszárnyasok szállítását teszi lehetővé Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye korlátozás alatt álló területeinek egy részén – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság szerint az elmúlt hetekben a fertőzéssel leginkább érintett, legnagyobb állománysűrűségű területeken sem terjedt tovább a járvány. Mindezt a vágóhídra szállításokat megelőző tamponvizsgálatok kedvező eredményei is alátámasztják. 

A baromfiágazat kárenyhítését célzó intézkedések mellett azonban változatlanul a járvány terjedésének megakadályozása a fő cél, így számos tiltás és korlátozás továbbra is érvényben marad – hívta fel a figyelmet a Nébih. A részleges könnyítések ellenére a víziszárnyasok betelepítése továbbra is tilos marad, valamint minden baromfifaj esetében kötelező a mintavétel az állatok szállítása előtt. 

A Nébih szerint ha a járványhelyzet a következő napokban sem romlik, akkor a jelenleg kivételt jelentő néhány településen, valamint Békés és Csongrád-Csanád megye korlátozással érintett részén is sor kerülhet a mozgatási korlátozások enyhítésére.

Hazánkban november közepén jelent meg újra a jelentős gazdasági kárral fenyegető kór. A hatóság szakemberei elsőként egy elhullott vadmadárban azonosították a madárinfluenza jelenlétét, majd később több állattartó telepen is felütötte a fejét a megbetegedés. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.