időjárás 17°C Orbán 2022. május 25.
logo

Vége a libák és kacsák szállítási tilalmának

Magyar Nemzet
2021.12.06. 16:00
Vége a libák és kacsák szállítási tilalmának

A madárinfluenza lassú terjedésének köszönhetően újabb enyhítésekről döntött az országos főállatorvos. Az engedmény a víziszárnyasok szállítását teszi lehetővé Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye korlátozás alatt álló területeinek egy részén – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság szerint az elmúlt hetekben a fertőzéssel leginkább érintett, legnagyobb állománysűrűségű területeken sem terjedt tovább a járvány. Mindezt a vágóhídra szállításokat megelőző tamponvizsgálatok kedvező eredményei is alátámasztják. 

A baromfiágazat kárenyhítését célzó intézkedések mellett azonban változatlanul a járvány terjedésének megakadályozása a fő cél, így számos tiltás és korlátozás továbbra is érvényben marad – hívta fel a figyelmet a Nébih. A részleges könnyítések ellenére a víziszárnyasok betelepítése továbbra is tilos marad, valamint minden baromfifaj esetében kötelező a mintavétel az állatok szállítása előtt. 

A Nébih szerint ha a járványhelyzet a következő napokban sem romlik, akkor a jelenleg kivételt jelentő néhány településen, valamint Békés és Csongrád-Csanád megye korlátozással érintett részén is sor kerülhet a mozgatási korlátozások enyhítésére.

Hazánkban november közepén jelent meg újra a jelentős gazdasági kárral fenyegető kór. A hatóság szakemberei elsőként egy elhullott vadmadárban azonosították a madárinfluenza jelenlétét, majd később több állattartó telepen is felütötte a fejét a megbetegedés. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)