A magyar agrárium egyik fő partnere Olaszország

Közös workshopot tartott szerdán az Agrárminisztérium és a Magyar–Olasz Kereskedelmi Kamara a minisztérium kupolatermében. A rendezvény célja a két ország mezőgazdasági-kereskedelmi kapcsolatainak fellendítése, a magyar agrárexport élénkítése volt.

Magyar Nemzet
2022. 01. 27. 10:41
Fotó: Pelsoczy Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz cégek fontos szerepet töltenek be a magyar agrár- és élelmiszeripari szektorban, a hazánkban tevékenykedő külföldi vállalatok közül a top háromba tartoznak – jelentette ki Bencsik Dávid az Agrárminisztérium és a Magyar–Olasz Kereskedelmi Kamara szakmai eseményén. Az Agrárminisztérium csütörtöki közlése szerint a helyettes államtitkár kiemelte: az olasz cégek hozzájárulnak az agrár-GDP-hez és a foglalkoztatáshoz.

Elhangzott: Olaszország a magyar agrárium egyik legfontosabb partnere, amely a legfrissebb adatok szerint közel 13 százalékkal részesedik a magyar agrárexportból, ezzel a harmadik legfontosabb exportpartnere hazánknak. 

Minőségi tapasztalatokat hoztak az olaszok hazánkba Fotó: Pelsőczy Csaba

A nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár szólt arról is, hogy az olasz agrár-élelmiszeripari szektor kiemelkedő jelentőségű Európában és a világon. 

– A Made in Italy márkajelzés méltán világhírű és mindenki tudja, hogy mindig minőségi terméket jelöl – fogalmazott. Mint mondta, ezek olyan eredmények, amelyek a szintén hosszú múltra visszatekintő magyar agrárium számára is példaértékűek.

A Magyarországon tevékenykedő külföldi agrárcégek közül az olaszok hozzájárulnak a magyar agrár-GDP-hez és növelik a foglalkoztatást. Emellett 

Magyarországra hozták a hosszú múltra visszatekintő olasz agrár-élelmiszeripari szektor tapasztalatait, amivel innovációt és megújulást teremtettek hazánkban.

Bencsik Dávid szerint mindebből látszik, hogy az olasz cégek fontos szerepet töltenek be a hazai agrár- és élelmiszeripari szektorban. Ezért érdekünk, hogy partnerként érezzék magukat hazánkban és továbbra is hozzájáruljanak a magyar agrárium gyarapodásához.

A szakmai rendezvényen szó esett az agrárvállalkozások napjainkat érintő kihívásairól, a Közös Agrárpolitika (KAP) magyar stratégiai tervében foglalt agrár-és élelmiszeripari beruházási támogatásokról, hazánk élelmiszeripari-, és öntözésfejlesztési jövőképéről és a növénytermesztés szabályozási kereteiről is – jelezte a szaktárca.

 

Borítókép: az Agrárminisztérium rendezvényén értékelték a két ország szakmai tapasztalatait (Fotó: Pelsőczy Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.