Jelentős állami segítséget kaptak a borászatok

Másfél milliárd forintos keret tompította a pincészetek bevételkiesését.

Magyar Nemzet
2022. 01. 05. 14:35
20211005_egerszalok szent andrea boraszat pinceszet szuret havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azok a borászatok, amelyeknek komoly értékesítési nehézséget okozott a koronavírus-járvány vendéglátást és turizmust érintő hatása, 1,5 milliárd forint támogatást kaptak 2021 végén – tájékoztatott szerdán az Agrárminisztérium.

A támogatási keretből összesen 846 bortermelőnek fizetett a Magyar Államkincstár átlagosan hektáronkénti 250 ezer forintot.

A vendéglátásba, szállodákba vagy éttermekbe szállító családi borászatok számára komoly nehézséget jelentett még tavaly is a koronavírus-járvány. Míg 2020-ban 710, 2021-ben már 846 olyan bortermelő részesült rendkívüli támogatásban, aki saját maga, vagy kapcsolt vállalkozása szőlőterülettel rendelkezik és a borászati terméket a korábbi években jelentős részben a vendéglátásban, valamint közvetlenül a fogyasztóknak értékesítette. A támogatás összege tavaly és tavalyelőtt is igazodott a korábbi átlagos értékesítéshez.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.