Kedvező változások a Digitális jólét alapcsomagban

A Digitális jólét alapcsomag műszaki paraméterei és igénybevételi feltételei 2022. januárjától változnak: nagyobb sávszélesség áll rendelkezésre a felhasználók részére, akik immár egy éven túl is előfizethetnek a csomagra internetszolgáltatójuknál.

Magyar Nemzet
2022. 01. 27. 11:46
null
2020.03.26. Budapest Otthontanulás, távoktatás Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei évtől a felhasználói számára nagyobb sávszélességet és korlátozások nélküli előfizetési lehetőséget nyújt a Digitális jólét alapcsomag. A magyarországi hírközlési szolgáltatók kínálatában megjelenő alapcsomagnak köszönhetően ma már az egész országban elérhető a minden eddiginél alacsonyabb fogyasztói árú internet-előfizetés - közölte a Digitális Jólét Nonprofit Kft.

Mint ismert, a kormány a Digitális jólét program elindításával és az annak részeként kidolgozott Digitális jólét alapcsomag védjegy formájában történő bevezetésével lehetővé tette, hogy valamennyi elektronikus hírközlési szolgáltató kínálatában megjelenjen a minden eddiginél alacsonyabb havi díjú internethozzáférés-szolgáltatás. A csomag bevezetésének célja az volt, hogy mindazok, akik korábban az internetezés magas ára miatt nem tudtak előfizetni a szolgáltatásra, egy minden eddiginél alacsonyabb fogyasztói árú internet-előfizetést érhessenek el.

2022 januárjától az alapcsomagban foglalt 

otthoni szolgáltatás maximális letöltési sebessége legalább 30 Mbit/s-ra emelkedik, míg a minimális (garantált) letöltési sebességet 7,5 Mbit/s-ban állapították meg. 

Ezen kívül megszűnik az a felhasználókat érintő feltétel, amely szerint csak azok fizethettek elő a szolgáltatásra, akiknek az azt megelőző egy évben nem volt internet-előfizetésük, így 

a kedvezményes internet elérés mindenki számára elérhetővé válik. 

Ugyancsak megszűnik az igénybevétel időtartamára vonatkozó korlátozás, vagyis az idei esztendő januárjától már egy éven túl is hatályos marad az előfizetői szerződés.

Mindenki számára elérhető januártól a kedvezményes internet Fotó: Kurucz Árpád

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára elmondta: a Digitális jólét alapcsomag által biztosított, 

minden eddiginél alacsonyabb fogyasztói árú internet-előfizetéssel a digitális világ adta lehetőségek azok számára is elérhetők lesznek, akiknek anyagi gondot jelentett eddig az internet-előfizetés.

A bejelentett változás kapcsán Kövesi Gabriella, az Hírközlési Érdekegyeztető Tanács elnöke úgy nyilatkozott, hogy a hírközlési szolgáltatók számára kiemelten fontos, hogy mindenki hozzáférhessen a technológiai fejlődés vívmányaihoz, az internet által biztosított tudáshoz, a digitalizáció nyújtotta előnyökhöz. 

Az új Digitális jólét alapcsomag megalkotásakor 

az motiválta a szolgáltatókat, hogy az új feltételek segítségével még vonzóbb belépőcsomagok között választhassanak a fogyasztók. 

A digitalizáció fontos cél, ennek érdekében továbbra is teljes támogatásunkat élvezi a Digitális jólét program, és annak részeként a megújult alapcsomag – fogalmazott a tanács elnöke. 

 

Garantáltan elérhető árakon. Ismert, az internet-hozzáférés szolgáltatás (Digitális jólét alapcsomag) igénybe vételi havi díjának fajlagosan legalább 15 százalékkal olcsóbbnak kell lennie az adott szolgáltató következő, nem kisebb sávszélességű, illetve adatforgalom tartalmú, legolcsóbb, publikus, önállóan értékesített, azonos hűségidejű internet-hozzáférés szolgáltatási díjcsomagjánál. Az alapcsomag védjegy használati jogának elnyerésére a védjegyet tulajdonló Digitális Jólét Nonprofit Kft. pályázati rendszert alakított ki, amelynek köszönhetően 2017. június 6-án megnyílt a lehetőség az elektronikus hírközlési szolgáltatók számára a programban való részvételre. A védjegyhasználati jogosultság megszerzése céljából önkéntes alapon pályázhat valamennyi – Magyarország területén működő – elektronikus hírközlési szolgáltató. 

 

Borítókép: a távoktatásban is alapvető a megfelelő internetes hozzáférés (Fotó: Éberling András/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.