Rekordforgalom a várakban, kastélyokban

Tavaly öt saját kastély és két konzorciumi partnerségben fejlesztett létesítmény nyitotta meg a kapuit, a legnépszerűbb a tatai Eszterházy-kastély volt.

Magyar Nemzet
2022. 01. 21. 16:35
Mosonmagyaróvár, 2021. június 8. A Nemzeti Kastélyprogram és Várprogram segítségével megújult mosonmagyaróvári vár a turisztikai fejlesztés átadásának napján, 2021. június 8-án. A vár 1,7 milliárd forintos beruházással újult meg a Miniszterelnökség, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. és a Széchenyi István Egyetem együttmûködésével. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat és várakat 2021-ben: a csaknem 315 ezres látogatószám rekordnak számít, annak ellenére, hogy az intézmények csak nagyjából háromnegyed évet tarthattak nyitva – közölte Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A távirati irodának kifejtette: az eredmény elsősorban annak köszönhető, hogy öt új létesítményt nyitottak meg és vezettek be a piacra tavaly, miközben minden korábban átadott létesítményük látogatottsága is átlagosan 35 százalékkal nőtt.

Minden eddiginél komolyabb érdeklődést élveztek a várak, kastélyok az előző évben Fotó: Havran Zoltán

Glázer Tamás felidézte: 2019-ben több mint 213 ezer, 2020-ban pedig közel 141 ezer látogatót fogadtak a létesítményeikben, különböző hosszúságú bezárások mellett.

Tavaly a leglátogatottabb létesítmény az újonnan megnyílt tatai Esterházy-kastély volt mintegy 55 ezer látogatóval 

– emelte ki az ügyvezető igazgató.

Tavaly öt saját kastély és két konzorciumi partnerségben fejlesztett létesítmény nyitotta meg a kapuit: a szögligeti Szádvár, a tatai Esterházy-kastély, a mosonmagyaróvári vár, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a füzérradványi Károlyi-kastély, a sümegi püspöki palota, valamint a bajnai Sándor–Metternich-kastély.

Szavai szerint a legnagyobb kihívást a Nemzeti kastélyprogramban és Nemzeti várprogramban a GINOP-támogatással felújított létesítmények piaci bevezetése és turisztikai üzemeltetésének elindítása és összehangolása jelentette.

A tatai Eszterházy-kastély keresték fel a legtöbben 2021-ben Fotó: Vasvári Tamás

Glázer Tamás beszélt arról is, hogy a Kisfaludy turisztikai fejlesztési programban három működő, regisztrált szálláshelyükkel pályáztak és nyertek 16 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A megújult, megszépült szállásokat tavaly tavasszal és nyáron adták át Füzérradványon, Ozorán és Hollókőn, összesen 16 szobával.

Új látogatóhelyek nyílnak 

Ebben az évben tíz megújult kastély, vár nyílik meg a nagyközönség előtt. Az első negyedévben Majkon a kamalduli remeteség második üteme, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, valamint Somló vára Dobán. A nyár végéig várhatóan megnyitják Nagyvázsonyban a felújított Kinizsi-várat, Dégen a Festetics-kastélyt, a megújult sümegi várat, illetve Komlódtótfalun a Becsky–Kossuth-kúriát – sorolta, kiemelve a Kastélykártyaprogramjuk sikerét is, amelyekkel a 11 NÖF által vagyonkezelt ingatlanon túl számos a programhoz csatlakozó más létesítmény is látogatható. 

Mint jelezte, a 2020-ban indult, különböző kedvezményeket és exkluzív tartalmakat biztosító programban a kártyák száma megháromszorozódott, elérte a hatezret.

 

Borítókép: A Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram segítségével megújult mosonmagyaróvári vár Fotó: Krizsán Csaba

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.