időjárás 26°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Gulyás Gergely: Holnaptól csak magyar rendszámmal lehet tankolni a benzinkutakon

Rekordforgalom a várakban, kastélyokban

Magyar Nemzet
2022.01.21. 16:35
Rekordforgalom a várakban, kastélyokban

Minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat és várakat 2021-ben: a csaknem 315 ezres látogatószám rekordnak számít, annak ellenére, hogy az intézmények csak nagyjából háromnegyed évet tarthattak nyitva – közölte Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A távirati irodának kifejtette: az eredmény elsősorban annak köszönhető, hogy öt új létesítményt nyitottak meg és vezettek be a piacra tavaly, miközben minden korábban átadott létesítményük látogatottsága is átlagosan 35 százalékkal nőtt.

Minden eddiginél komolyabb érdeklődést élveztek a várak, kastélyok az előző évben Fotó: Havran Zoltán

Glázer Tamás felidézte: 2019-ben több mint 213 ezer, 2020-ban pedig közel 141 ezer látogatót fogadtak a létesítményeikben, különböző hosszúságú bezárások mellett.

Tavaly a leglátogatottabb létesítmény az újonnan megnyílt tatai Esterházy-kastély volt mintegy 55 ezer látogatóval 

– emelte ki az ügyvezető igazgató.

Tavaly öt saját kastély és két konzorciumi partnerségben fejlesztett létesítmény nyitotta meg a kapuit: a szögligeti Szádvár, a tatai Esterházy-kastély, a mosonmagyaróvári vár, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a füzérradványi Károlyi-kastély, a sümegi püspöki palota, valamint a bajnai Sándor–Metternich-kastély.

Szavai szerint a legnagyobb kihívást a Nemzeti kastélyprogramban és Nemzeti várprogramban a GINOP-támogatással felújított létesítmények piaci bevezetése és turisztikai üzemeltetésének elindítása és összehangolása jelentette.

A tatai Eszterházy-kastély keresték fel a legtöbben 2021-ben Fotó: Vasvári Tamás

Glázer Tamás beszélt arról is, hogy a Kisfaludy turisztikai fejlesztési programban három működő, regisztrált szálláshelyükkel pályáztak és nyertek 16 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A megújult, megszépült szállásokat tavaly tavasszal és nyáron adták át Füzérradványon, Ozorán és Hollókőn, összesen 16 szobával.

Új látogatóhelyek nyílnak 

Ebben az évben tíz megújult kastély, vár nyílik meg a nagyközönség előtt. Az első negyedévben Majkon a kamalduli remeteség második üteme, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, valamint Somló vára Dobán. A nyár végéig várhatóan megnyitják Nagyvázsonyban a felújított Kinizsi-várat, Dégen a Festetics-kastélyt, a megújult sümegi várat, illetve Komlódtótfalun a Becsky–Kossuth-kúriát – sorolta, kiemelve a Kastélykártyaprogramjuk sikerét is, amelyekkel a 11 NÖF által vagyonkezelt ingatlanon túl számos a programhoz csatlakozó más létesítmény is látogatható. 

Mint jelezte, a 2020-ban indult, különböző kedvezményeket és exkluzív tartalmakat biztosító programban a kártyák száma megháromszorozódott, elérte a hatezret.

 

Borítókép: A Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram segítségével megújult mosonmagyaróvári vár Fotó: Krizsán Csaba