Több törvény segíti és egyszerűsíti a gazdák munkáját

Öt törvény, 43 kormány-előterjesztés és 51 miniszteri rendelet – ez a tavalyi év mérlege az Agrárminisztériumnál.

Magyar Nemzet
2022. 01. 01. 12:15
2020.04.30. Mogyoród Méhészet, méhész , méz, méh. Fotó:Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős jogszabályokkal segítette 2021-ben a gazdálkodók és az agrár- és élelmiszeripari vállalkozások tevékenységét az Agrárminisztérium (AM), a tárca öt törvény, 43 kormány-előterjesztés és 51 miniszteri rendelet előkészítését és megalkotását végezte el az év során – közölte az AM az év utolsó napján az MTI-vel.

Állami szerepvállalás nélkül nem mérsékelhető érdemben az élelmiszer-pazarlás, ennek érdekében új szabályozás segíti az élelmiszer-hulladék csökkentését. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről és a kiskereskedelmi adóról szóló törvény módosítása az élelmiszer-pazarlás megelőzését, és ennek eredményeként az élelmiszer-hulladék csökkentését célozza. Az új szabályozás az élelmiszer-kiskereskedőket ösztönzi a közeli lejárati idejű, minőségmegőrzési idővel ellátott élelmiszerek felajánlását a rászorulóknak 

– írták.

A z agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény az ágazat generációs megújulását segíti                                                                                              Fotó: Szabad Föld/Németh András Péter

Példaként említették, hogy az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény az agrárágazat generációs megújulását segíti. Az agrárgazdaságot int vagyont  egyrészt a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek átruházásának sajátos szabályai miatt, másrészt a gazdaságot alkotó elemek összetettsége miatt egyedi szabályok jellemzik. A sajátos rendelkezések indokolják, hogy a mezőgazdasági őstermelő és a mező-, erdőgazdasági tevékenységet és kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó gazdaságának átadására önálló szerződésben, az új jogintézményként bevezetendő gazdaságátadási szerződésben kerüljön sor. A vagyon átadása történhet ingyenesen, visszterhesen, tartás vagy járadék fejében, illetve ezeknek a formáknak a kombinációjaként.

A közlemény szerint az Országos Meteorológiai Szolgálatról és a meteorológiai tevékenységről szóló kormányrendelet gyakorlatilag megújítja az Országos Meteorológiai Szolgálat feladat- és hatáskörére vonatkozó szabályokat. Január 1-jétől Magyarország teljes légterében a polgári célú repülések számára szükséges repülésmeteorológiai szolgáltatásokat egyedüli, kijelölt léginavigációs szolgáltatóként az Országos Meteorológiai Szolgálat végezheti.

Közölték, a szőlészetről és a borászatról szóló törvény egyértelműen az ágazat 21. századi működésének és versenyképességének jogi alapjait teremtette meg. A jogszabály csökkenti a szőlőtermelők és a borászok bürokratikus terheit, valamint jelentősen egyszerűsíti az adminisztrációs eljárást. 

Az ePincekönyv megvalósítja a teljesen elektronizált ügyintézési rendszert. A horeca-szektorban és a borturizmusban érintett bortermelők részére 2021-ben nyújtott átmeneti támogatás igénybevételének feltételeiről szóló rendelet pedig lehetőséget adott arra, hogy a vállalkozások pótolni tudják a járvány miatt elszenvedett bevételkiesést.

A tejipari technológiák fejlődésére és az újfajta tejtermékek piaci megjelenésére figyelemmel, egy új rendeletnek köszönhetően módosult a Magyar élelmiszerkönyv. Az élelmiszer-előállítók számára egyszerűsödtek a tejtermékcsoportokra vonatkozó minőségi követelmények és a jelölési előírások.

A fipronillal szennyezett állatgyógyászati készítmények felhasználása miatt kárt szenvedett méhészek támogatásban részesülnek, amelynek összege méhcsaládonként húszezer forint – olvasható a minisztérium közleményében.

Borítókép: A kárt szenvedett méhészek támogatásban részesülnek (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.